Polus Enikő: Mi lett volna Hófehérkével a törpék nélkül?

Polus Enikő: Mi lett volna Hófehérkével a törpék nélkül?
–  Családi tabutémák

Művészeti önismeret, meseterápia

A mesei történetekben különböző típusú felnőtt szereplőkkel, élethelyzetekkel, pszichés állapotokkal találkozhatunk, csakúgy, mint saját életünkben. A  szimbólumokon keresztül sokkal könnyebb minden felnőttnek megértenie mindazt, ami a pszichében zajlik. Így fejlődik a szimbolikus gondolkodás, ami nagymértékben elősegítheti, hogy érzelmileg érettebb és felelősségteljesebb felnőttekké, családokká válhassunk.

„Hol volt, hol nem volt, volt egyszer egy királyi házaspár, ők voltak Hófehérke szülei. Minden esély megvolt rá, hogy boldogan éljenek, míg meg nem halnak, de a család szétesett…

Egy szétesett családból elindulni senkinek sem könnyű, de nem is lehetetlen küldetés! Sokan próbálkoznak ma családváltással, aztán meglepődnek, hogy ismétlődnek a gyermekkorban átélt családi érzések és családtörténetek. Nem lehasítani kéne a családot magunkról, és lelkileg plasztikázni, hanem családon belül elérni valódi változásokat, amelyek figyelembe vesznek minden családtagot. Ehhez érzelmileg érettebb kapcsolódási készségre, a „családi terhek” közös viselésére és a felnőttkori felelősség felvállalására van szükség. Arra, hogy a család ne csak a jóban legyen képes együtt boldogulni, hanem a nehéz időkben is.
Egyéni sorstörténetekről gyakran hallunk. Na de a családi sorstörténetek ismétlődéséről és a társadalmi kollektív családfáról?

Ebben a könyvben egy felnőtteknek szóló mesetörténeten keresztül közelítünk meg néhány fontos családi tabutémakört, hogy a családi „gyógyulásról” való közgondolkodás beépüljön a családok életébe. A Hófehérke egyike a legismertebb tündérmeséknek. Igen, eredetileg nem a gyermekeknek szánt mese volt.

Pólus Enikő mentálhigiénés szakember könyvében Hófehérke az embert szimbolizálja, és nem fog számítani, hogy nő vagy férfi. Itt ő ember, aki felnő a gyermeki életkor naivitásából, és feltámad a felnőttkor érzelmileg is érettebb állapotára mostohája, a vadász, az erdő, az erdő állatai és a törpék segítségével.

Ha nem hiszi, járjon utána…