Bemutatkozás

Bemutatkozik könyvtárunk

Simon Ferenc: Lány madárral szobor
(Simon Ferenc: Lány madárral szobor) A Martonosi Pál Városi Könyvtár északi oldalánál található bronzból készült szobrot 1973. augusztus 18-án helyezték el. Az avató ünnepségen beszédet mondott Vass Lajos igazgató, a Városi Művelődési Bizottság elnöke. A madarat a tenyerében tartó leány a béke, a barátság jelképes megfogalmazása. Az alkotás ünnepélyes felavatása az alkotmány ünnepének tiszteletére történt a megjelent vendégek, lakosok és diákok, mintegy 100 fő előtt. A szobor tulajdonosa Kiskunhalas Város Önkormányzata. Városunk egyik legszebb, bronzból öntött szoborértéke a Madaras lány szobor. A könyvtár mellett történt elhelyezése méltó megkoronázása a kultúra szerepkörének hangsúlyozására.

Az első nyilvános könyvtárát Halas városa 1897-ben alapította. Állománya 241 kötet volt. Az állományban való tájékozódást katalógus segítette. A könyvtár kölcsönzés céljából  minden nap nyitva állt. A város első könyvtárosa, vagy ahogy akkor nevezték, könyvtárfelügyelője Babós Ferenc városgazda volt.

A II. világháború megsemmisítette állományunkat. Az intézményt újra kellett alapítani.

Erre 1949-ben került sor, amely Martonosi Pál nevéhez fűződik. Állományunk 160 kötet volt.

1952-től jelentős fejlődésnek indul könyvtárunk. Az állomány gyarapodása, és a látogatók számának emelkedése miatt már a 60-as évek elején indokolttá válik egy új könyvtár építése. 

1969-es archív fotó a könyvtárról
A tervezés és az építkezés elhúzódott, de 1969. július 27-én eljött a nap, amikor átadták a város és a városkörnyék olvasóinak és könyvbarát közönségének új épületünket.
Könyvtári archív fotó a parkoló felől fényképezve
Sajnos a gyermekrészleg nem került kivitelezésre. 1987-ben ennek ellenére kénytelenek voltunk elhelyezni az addig is helyszűkével küszködő könyvtárunkban.

Általános gyűjtőkörű közművelődési könyvtár- könyvön, napi – heti és folyóiratokon kívül számítógépes adatbázissal az önkormányzat jegyzőkönyveivel, rendeleteivel, határozataival áll olvasóink rendelkezésére.

Kölcsönzési idő:

  • Kedd: 10-18 óráig
  • Szerda: 10-18 óráig
  • Csütörtök: 10-18 óráig
  • Péntek: 10-18 óráig
  • Szombat: 9-13 óráig

Nagyobb térképre váltás