Szabó-Bartha Anett: Sémakémia

Szabó-Bartha Anett: Sémakémia – Párválasztásunk és párkapcsolataink rejtett dinamikái
Miért éppen vele? Miért éppen így?
Ismerd meg párválasztásaid rejtett mozgatórugóit!

Átélted már a “megláttam és beleszerettem” és a “mintha mindig is ismertük volna egymást” ellenállhatatlan érzését párválasztásaidban?
Amikor valaki nagyon erősen hatással van rád és még csak meg se tudod mondani, hogy pontosan miért?

Valójában ilyenkor olyasvalakivel találkoztunk, aki beleillik rejtett párválasztási mintáinkba.
A sématerápia ezt a jelenséget sémakémiának hívja. A sémák olyan kora gyerekkorban kialakult belső mintázatok, amelyek tudattalanul határozzák meg, miképp tekintünk a világra, és hogyan értelmezzük a minket körülvevő eseményeket.

 A saját sémáinkkal pedig nagyon fontos tisztában lennünk, hiszen a sémáink irányítják a vonzalmunkat és befolyásolják minden kapcsolatunkat.  Párkapcsolati kudarcaink és sikereink mind-mind megfejthetők a sémáink és a sémakémiánk megismerésével.

Sémáink nagy részére  is kora gyermekkorban teszünk szert. Születésünktől (sőt talán már fogantatásunk pillanatától) kezdve kap(hat)juk a muníciót ahhoz, hogy a későbbiekben jól bánjunk önmagunkkal és másokkal, és bizalmat szavazzunk a kapcsolatainknak. Ehhez az élményeinket és az eszköztárunkat abból merítjük, ahogyan a számunkra meghatározó személyek velünk bántak, ahogyan ők figyeltek ránk, gondoskodtak rólunk, meghallgattak és vigasztaltak minket, ahogyan szerettek, kezelték az érzéseinket, vagy éppen ahogy a követendő szabályokat megtanították nekünk. A kimondott szavaikon kívül a tetteik is mély nyomot hagytak bennünk.

Gyerekként kiszolgáltatottak voltunk, és még jóval kevesebbet tudtunk a világról, mint a felnőttek, de valahogy értelmeznünk kellett a minket érő élményeket, és megbirkóznunk azokkal. Kicsiként tettük ezt úgy, ahogy képesek voltunk rá. A baj az, hogy a későbbiekben is automatikusan azokhoz a stratégiákhoz nyúlunk, amelyek hajdan sikeresnek bizonyultak. A múltunk így képes rátelepedni a jelen életünkre, és irányít minket anélkül, hogy észrevennénk. Amíg mindezt nem fedjük fel, és nem nyúlunk tudatosan más megoldásokhoz, addig működésünket egy olyan automatizmus vezérli, amely folyton ugyanazokat a csalódást és fájdalmat okozó élményeket ismételteti meg velünk.

E könyvben párválasztásunk és párkapcsolati működésünk rejtett mozgatórugóival ismerkedhetünk meg, melyek segítenek megérteni, mit miért érzünk, gondolunk és teszünk. A klinikai szakpszichológus, pár- és családterapeuta szerző elsősorban sémaelméleti megközelítésben, valamint a rendszerszemlélet és számos egyéb irányzat felé kitekintve segít ránézni arra, hogy múltbeli élményeink miként érhetők tetten vonzalmainkban, párkapcsolati játszmáinkban és konfliktusainkban, döntéseinkben és megoldásainkban. Hogy az összefüggésrendszer még világosabb legyen, a könyvben három férfi és három nő párkapcsolati történetén keresztül tanulmányozhatjuk a sémakémia működését.

A kötetet minden olyan kedves olvasónknak ajánljuk, aki szeretné sémakémiáját tudatos szintre emelni.