Pálinkás Szilvia: Genomba zárt örökség

Pálinkás Szilvia: Genomba zárt örökség. Vajon te mindent tudsz a családodról?

Igaz történetet mesél el a Genomba zárt örökség című könyv. A szerző ükanyjának, Musza Istvánné Bor Teréziának életét ismerhetjük meg, aki Kiskunhalason élt javasasszonyként. A könyv története részben fiktív, de főszereplői Bor Terézia, Musza István, Lantos György és Gyenizse Sándor valóban egykor élt, létező személyek voltak.
A történetben ismert halasi emberek (pl. Vári Szabó polgármester), helyszínek (pl. Fejeték-mocsár) is megjelennek.

A 16 éves Bor Terézia előkelő vidéki családban nevelkedett a birtok egyetlen gyermekeként. Szinte a semmiből bukkant fel a szegény sorban élő Musza István, aki különös elhivatottságot érzett a lovak iránt. Szerelmükkel egy különös és sorsfordító életút veszi kezdetét, mely végtelennek tűnő mélységekbe sodorja a történet szereplőit. István nagyanyjának, Náninak továbbadott javasasszonyi tudása egy csapásra új értelmet ad a szereleme miatt családjából kitagadott Bor Teréziának. Ő lesz Kiskunhalas szegényeinek új reménysége, aki főzeteivel megmenti a hozzá fordulókat.
Egy helybéli jómódú szeretői pár különös viszonya és mesterien kifundált gyilkos terve azonban hirtelen megváltoztatja a javasasszony és családja életét.