Mészáros Ágnes: Kiskunhalasi hiedelmek

Mészáros Ágnes: Kiskunhalasi hiedelmek

Kiskunhalas néphitében a reformátusok és a katolikusok közötti felekezeti megoszlás a jeles napi szokásokon és étrenden kívül szinte alig volt érzékelhető. A református vallású lakosok ugyanúgy ismerték és gyakorolták a néphitben legnépszerűbb tehénrontás és szemmelverés elhárító cselekményeit, mint a katolikus vallású lakosság.

Egy-egy vidék néphitét erősen formálják az ott született kiemelkedő tehetségű emberek, akik érthetetlen viselkedésük és habitusuk miatt néha boszorkánynak is tartott javasok, gyógyítók voltak. Ilyen kiemelkedő tehetségű gyógyító volt Kiskunhalason Macska Rozália.

Mészáros Ágnes könyvéből megtudhatjuk ki is volt a Macska Roza néven elhíresült halasi gyógyító (a könyv borítóján valószínűleg Macska Roza kígyó alakú karkötője szerepel). Megismerhetjük továbbá a halasi nép természetre vonatkozó hiedelmeit, olvashatunk a népi gyógyításról, gyógyítókról, boszorkányperekről, emberfeletti erejű személyekről (boszorkány, garabonciás, tudós, a hetedik gyerek, halottlátó), természetfeletti lényekről (kísértet, lidérc, lele) az emberélet fordulóinak (szerelem/házasság, terhesség/szülés, halál) hiedelmeiről, az állattartáshoz, a házhoz és településhez kapcsolódó hiedelmekről.

A könyv a Thorma János Múzeum Könyvei sorozat 19. részeként jelent meg 2005-ben.