Adventi Kerekerdőnk

Történetekben, mesékben élünk. Ezek a történek, mesék, érzelmek, gondolatok alakítják személyiségünket, hitrendszerünket, cselekedeteinket, egész valóságunkat.

Története van az életünknek, története az évünknek, napunknak, és története van a karácsonynak, a lassan érkező jóságos Mikulásnak is. Mikulás szívmelengető, igaz meséje – Lackfi János: Igaz mese a Mikulásról című története szerint – arról szól, hogy hogyan lett Szent Miklós minden adakozó, minden ajándékhozó példaképe. Az emberszerető, segítőkész Miklós püspök legendája több, mint ezerhétszáz éves. Története, példaképe, mintája, bennünk is tovább él. Az a rengeteg finomság és ajándék, amelyet Mikulás napján millió és millió gyerek megkap a világon, mind azért van, mert egyszer, rengeteg évvel ezelőtt, egyetlen ember jószívű volt. Adjuk hát tovább meséjét a következő generációknak is!

Minden szülő, nagyszülő, pedagógus szívesen mesél a gyerekeknek. Mert a mese a megnyugtató, feszültségoldó hatásán túl, képes valami sokkal többre is: olyan tanításokat, tudást, tapasztalatokat ad át a gyerekeknek, melyek a lelki gyógyuláshoz szükségesek.

Ma a Papírszínházunkat mutattam be anyukáinknak. A japánból eredő és igen népszerű Papírszínház, a Kamishibai a mesekönyveket mintegy színházzá alakítja. Igazi színházi élménnyé változtatva a hagyományos meseolvasást. E technika segítségével mindenki által jól láthatóvá válnak a képek, és a figyelem egyszerre tud a képre és a mese szövegére irányulni. Varázslatos, próbáljátok ki!

MesÉLJETEK sokat apróságaitoknak! Mert tudjátok: a mesélő anya kincs.

Heti Kerekerdei cukiságaink: