Kepes András: Két macska voltam

Kepes András: Két macska voltam

“Igyekszem nyomokból és a kuszán feltoluló emlékképekből megfejteni az életemet, ahogy annak idején rendőrként a bűnözők nyomait kutattam. Nem akarok boldogabb múltat hazudni magamnak, de talán sikerül megbékélni önmagammal”

Kepes András íróvá vált tévés műsorvezető, újságíró, dokumentumfilmes legújabb könyve 2023. októberében jelent meg. A lélektani krimik vonásait felvillantó sorsregény címét – Két macska voltam – egy Karinthy-idézetből kölcsönözte.

Kepes András televíziós munkáiban is már nyomon követhető volt a kétely, a kritikus gondolkodás, a több nézőpontból való megközelítés szükségessége, a „két macskaság”, amely új regényében is központi szerepet kapott.

„A hetvenes években egy apa a családjával egy vidéki tanyára költözik abban a hitben, hogy maga mögött hagyhatja a diktatúrát, ám új élet helyett a saját poklát teremti újra.

Legidősebb fia, György, az apai nyomás és önkény elől menekülve a rendszerváltás idején visszatér Budapestre, ahol rendőrként a bűn és a tisztesség között ingadozva saját élete után is nyomoz. Választás elé kerül, mit kezdjen a múlt hazugságaival, amelyek a környezetében tönkretették a szülő-gyerek kapcsolatot, a szerelmet és a barátságot. Egy ponton azt a döntést hozza, hogy saját kezébe veszi a sorsát…

A Két macska voltam egy lélektani krimiket idéző sorsregény egy olyan korban, amelyben a történelmi és emberi traumák nyomán kiveszőben van a mindennapokból az erkölcs és az emberség.

Egyszerre kalandregény és felnövéstörténet, társadalomrajz és aparegény, egy magányos és esendő hőssel, aki nem adja fel, hogy az igazságát kiderítse”. /Szabó T. Anna/