Janosov Milán: DATA – ÍGY HÁLÓZNAK BE AZ ADATAID

Janosov Milán: DATA – ÍGY HÁLÓZNAK BE AZ ADATAID

KÖNYVAJÁNLÓ ÚJDONSÁGAINKBÓL

Te is tucatnyi appot használsz éjjel-nappal? Tudtad, hogy legtöbbjük minden apró mozdulatodra figyel, amit az online térben teszel, rengeteg adatot rögzít, különféle algoritmusokat, akár mesterséges intelligenciát is használ, és mindeközben elképesztően sokféle hálózatot hoz létre? És azt, hogy ezek az appok egyszerre igyekeznek kiismerni téged és megérteni a korábbi lépéseidet azért, hogy a következőt már az ő segítségükkel tedd meg?

Az adatalapú algoritmusok és hálózatok a háttérben digitális létünk megkerülhetetlen szereplőivé váltak, mindannyiunk zsebébe csempészve az adat- és hálózattudományt.

Miért kaphat egy influenszer reggelije több lájkot, mint egy komoly tudományos felfedezés híre? Hogyan segíthetnek a hálózatok megtalálni a következő sztár DJ-t, mi köze a hálózatoknak az élhető városokhoz, és hogy jön mindehhez a Trónok harca vagy a vállalati HR?

Az adatok és a hálózatok szinte mindenütt jelen vannak, de lehetnek szórakoztatóak is, sőt számos korábban ismeretlen utat nyithatnak meg előttünk. Janosov Milán első kötetében arra vállalkozott, hogy meghökkentő kérdésfelvetéssekkel és megközelítésekkel közelebb hozza hozzánk azt a tudományt, amely behálózza az életünket.

JANOSOV MILÁN adattudós és hálózatkutató. Tanulmányait és kutatásait az Eötvös Loránd Tudományegyetemen és a budapesti Közép-európai Egyetemen, a bostoni Barabási Laborban és a cambridge-i Bell Labsben végezte. Munkáiról többek között a GQ, a New Scientist, a The New York Times, a TechXplore, a The Times, a Phys.org, a Nightingale és a GameStar is beszámolt.