Könyvajánlónk: Göröngyös Úti Iskola – sorozat

Kertész Erzsi – Göröngyös Úti Iskola

Helló, Felség!

Korosztály 6-10 év

A ​Göröngyös Úti Iskola éppen olyan, mint bármely másik iskola. Itt is mindig történik valami!

Kertész Erzsi regénye, a gyerekirodalomban éppen csak felfedezett műfaj, az úgynevezett problémaorientált gyerekkönyvek sorába tartozik. Ezek a könyvek egy jól meghatározott, pontosan körvonalazható problémát mutatnak be, ez többnyire a gyerekek mindennapjaiban hangsúlyozottan van jelen – ebben a könyvben az önelfogadás, a másoknak való megfelelési kényszer feloldása.

Most például a 2/b-be érkezik egy új gyerek. Természetesen az egész osztály ég a kíváncsiságtól: vajon milyen lesz az új fiú?
Csuda Gábor pedig már érkezése napján kiérdemli osztálytársaitól a Csudabogár nevet.
És bizony a tanárainak, szüleinek, meg az iskolaigazgatónak is okoz némi fejtörést.
Pedig Gábor szeret barátkozni, és a tanulást sem hanyagolja el.

Lássatok csodát!

Most éppen Arika, egy másodikos kislány kerül az események középpontjába. Azt állítja, hogy a dúsgazdag svájci rokonai egy vidámparkszerű kastélyban élnek. Nyáron meglátogatja őket, és magával vihet még valakit. De ki legyen az? Az osztályban hatalmas versengés indul Arika barátságáért. Vajon igaz-e a csodás svájci történet, vagy csak a kislány regényes képzeletének a műve? Kiderül a könyvből!

Ne parázz!

Korosztály 7-11 év

Saci mindig kedves, rendes és szorgalmas. Igaz, a matekot mostanában egyre kevésbé érti, és amikor becsúszik egy kettes, el is titkolja. Sőt, akkor sem szól semmit, amikor észreveszi, hogy az egyik osztálytársnője rosszban sántikál. Mindennek tetejébe ott van még a karácsonyi fellépés is. A család már nagyon várja, hogy énekelni lássák őt a színpadon. A kislány borzasztóan izgul, és mintha egyre jobban kaparna a torka…. Még szerencse, hogy idős barátjának, a bolondos Tata bácsinak minden nehézségre akad egy-két jó ötlete. Hogy micsoda? Kiderül a könyvből!

Gáz van!

Robi mostanában úgy érzi, semmi nem alakul a kedve szerint. Nem elég, hogy a nagyfiúk nem veszik be a csapatukba és kigúnyolják, az osztályban sem sikerül kivívnia a vezető szerepet. Ráadásul a bátyja folyton bosszantja, anya új barátja pedig szeretne megismerkedni vele , márpedig ő csakis ellenszenves lehet! Egyetlen vigasza a közelgő nyári tábor, amire Robi nagy erőkkel készül: két barátja bevonásával olyan nagyszabású csínyt tervez, amivel végre tényleg kitűnhet a társai közül. Csakhogy a táborvezető, Elemér bácsi is résen van…

Hagyjatok békén!

Lotti vidám, barátkozó kislány, aki szinte mindenkivel jóban van az osztályban. De néhány lány mostanában egészen furcsán viselkedik: sugdolóznak, titkolóznak, és Lotti úgy érzi, hogy már nem olyan kedvesek, mint régen. Aztán talál egy füzetet, amiben a lányok gúnyrajzai sorakoznak az osztálytársakról – többek között róla is. Lotti megdöbben, és nagyon elszomorodik. Vajon tényleg baj van a külsejével? Talán nem is alkalmas a tündér szerepére az iskolai színdarabban? Érdemes egyáltalán jelentkeznie? Lehet, hogy csak kinevetnék…
Jó, ha akad valaki, akivel lehet ezekről a dolgokról beszélni! Sikerül ez Lottinak?