Wéber Anikó: Az osztály vesztese

 

Wéber Anikó: Az osztály vesztese    

Wéber Anikó: Az osztály vesztese című könyve, már megjelenésekor óriási port kavart. Az újságíró, napközis tanárnő olyan művet alkotott, ami érzékenyen mutatja meg az iskolai bántalmazást, és nem hagyja ki a történetből a családi környezeteket sem. A regény fantasztikus tükör, amely teljesebb képet tud festeni a mai magyar iskolákban uralkodó viszonyokról, az iskolai kapcsolatokról, alá-fölé rendeltségi viszonyokról, mindarról, ami ma egy 12-13 éves gyereket foglalkoztat.

Egy gyerek maszkot húz az áldozatára, felírja az osztály falára, hogy „Az osztály vesztese”, és kiposztolja az irodalom óra facebook falára.

De ki tehette és miért?

Miért válik valaki áldozattá? És miért kezd egy diák egy másikat piszkálni? Az osztály vesztese hihetetlen fordulatosan, ugyanakkor könnyfakasztó érzékenységgel mesél gyerekeknek és felnőtteknek az iskolai bántalmazásról úgy, hogy az osztály minden tagját megismerjük szépen lassan. Mindenkinek vannak titkai, féltett gyengeségei és a terembe belépve mindenki kap egy szerepet, amiben hol kényelmesen, hol kényelmetlenül tengetheti az iskolában töltött időt. De muszáj ilyen szigorúnak lennie a szocializációnak?

Wéber Anikó napközis tanárként rengeteget tanult a gyerekekről és a gyerekektől. Most pedig egy feszültséggel és kérdésekkel teli regényben mesél a gyerekeknek, felnőtteknek arról, mi az a bántalmazás, úgy, hogy a kötet végére érve az olvasó ne csak egy remek olvasmányélménnyel lehessen gazdagabb, de érzékenyebbé is válhasson azokra a helyzetekre, ahol egy társát, gyermekét, diákját bántják.