Meseválogatások a Pagonytól

 

Meseválogatások a Pagony Kiadótól korosztályok szerint

Miért meséljünk? Mert örömet okoz, felkészíti a gyermeket az élet próbatételeire, felfedezi a világ összefüggéseit, a meséken keresztül segít kapcsolódni másokhoz.  Most a Pagony Kiadó korosztályonkénti mese-és versválogatásait ajánljuk figyelmükbe. 

 

Hároméves lettem! 

Amikor az ember hároméves, rengeteg minden változik körülötte: egyedül alszik, elkezdi használni a vécét, óvodába megy, bátran beveszi a gyógyszert, kistestvére születik. Mindeközben persze rengeteg idő marad rajzolásra, maszatolásra, labdázásra, barátkozásra. 
 
Egy kötetbe gyűjtötték a Pagony legkedvesebb mesehőseinek történeteit: 
Boribon, Maszat, Babaróka, Pitypang, Lea és barátai mind itt sorakoznak a lapokon. De nemcsak a kedvenceikkel találkozhatnak a kötetben a legkisebbek, hanem életük minden fontos eseményével is. 

 

Négyéves lettem!

 

Négyévesen kinyílik a világ, a fantáziának semmi nem szabhat határt! Vannak jó napok óriás játszásokkal, nevetésekkel, ünnepekkel, nyári és téli kalandokkal – és vannak nehezebb napok, verekedéssel, balesettel, féltékenységgel. Egy dolog azonban biztos: amikor az ember négyéves, nagyon szereti a már kicsit hosszabb meséket, szívesen magára ismer a hétköznapi kalandokban, és szívesen bújik bármilyen képzelt mesehős bőrébe. A Pagony legkedvesebb mesehőseinek történetei folytatódnak: Cipelő cicák, Kuflik, Panka és Csiribí, Imbusz mester és még sok más régi, ismert és kevésbé ismert Pagony-hős meséit ajánljuk a négyévesek és szüleik számára. 

 

Ötéves lettem! 

Nincs is jobb, mint ötévesnek lenni! Mintha igazi szuperhős lenne az ember: önállóan képes szinte mindenre, ezért rengeteg ideje marad arra, ami igazán fontos: a barátságra, a szerelemre, a világ megismerésére, a miértekre. Mert mindig akad újabb és újabb felfedeznivaló, a metrózástól a csillagos égig, az emlékmúzeumtól a hintarablásig. Ötévesen már hosszú és összetett meséket is szívesen hallgatnak a gyerekek, ezért ebben a kötetben egész komoly és nagyon humoros meséket is lehet találni a rövidebb, mindennapi történetek mellett. A Hároméves lettem! és a Négyéves lettem! után itt a sorozat várva várt harmadik kötete, melyben a Pagony legviccesebb és legaranyosabb mesehőseivel találkozunk: Kicsibácsival és Kicsinénivel, Csodával és Kószával, Leával és Petivel, szerelmes óriásokkal és merengő medvékkel. Sok-sok régi és újabb, ismert és kevésbé ismert mesét és persze remek verseket gyűjtöttek egybe a Pagony legkiválóbb szerzőitől és rajzolóitól. 

 

Hatéves lettem! 

Egy hatéves már komoly és felelősségteljes ember. Tudja, hogy hamarosan iskolába megy, hiszen az óvodában, de otthon is erre készül mindenki. Azt is tudja, hogy már nagy, és ezért ki kell bírnia, ha anyáék elutaznak pár napra, vagy ő megy táborba – sőt, a kezdeti nehézségek után még jól is esik az önállóság! Saját világa és barátai vannak, ahol neki kell kivívnia a helyét, a többi gyerek elismerését és szeretetét. De azért persze egy hatéves nagyon is gyerek: elsősorban, legfőképp játszik, bármit el tud képzelni, akár azt, hogy királyfi, akár azt, hogy tündér. Szeret hosszú történeteket hallgatni, kártyázni, beszélgetni; van már kedvenc filmje és mesehőse. Igazából szerelmes, érti a bonyolult érzelmeket, de a vicceket is. A kötet meséi ennek megfelelően összetettebb nyelven, komolyabb témákat járnak körbe, egy nagy hatéves szintjén. A Három-, Négy- és Ötéves lettem! után itt a Pagony korosztályos antológiáinak záró kötete, melyben találkozunk Habakuk királyfival, Vagánybagollyal, Miklóssal és Kamillával, tündérekkel és boszorkányokkal, és még sok más hőssel. A Pagony húsz válogatott meséje és verse a legjobb íróktól és rajzolóktól.