Csigó Zita: Diéták nagykönyve – Lemondások nélkül

Csigó Zita: Diéták nagykönyve – Lemondások nélkül  

A könyv összesen nyolcvan levest, előételt, főételt, salátát, snacket és desszertet sorakoztat fel; közös jellemzőjük a “finom és egészséges” alapkritériumon túl, hogy nem tartalmaznak glutént, laktózt és hozzáadott cukrot.
Legyen szó olyan új étrendről, melyet ételérzékenység indukál, vagy egyszerűen a minőségibb életet biztosító, mozgással kombinált, egészségtudatos táplálkozás kialakításáról, a Diéták nagykönyve hasznos útmutatóként fog szolgálni. Segítségével számos, eddig talán mellőzött alapanyag épülhet be a mindennapokba, valamint új ízekkel, ízélményekkel gazdagodhat az olvasó. A diéta nem lemondás, sokkal inkább izgalmas kísérletezések és felfedezések sora egy olyan úton, amely az egészséges, teljes élet felé vezet.
A bevezetőben röviden összefoglalja a szerző, hogy mire kell odafigyelni a diéta során a különféle ételallergiában szenvedőknek, és már rá is térünk a receptekre. A levesekkel és az előételekkel kezdünk, ezek közül mindjárt az első, egy egyszerű téli zöldségleves daragaluskával, azonnal levett a lábamról, mert tényleg pillanatok alatt megvan, mégis kiválóan melengeti a lelket egy olyan hideg vasárnapi napon, amikor ezt a cikket írom. A fotó pedig igazi merénylet az ízlelőbimbók ellen, olyan ínycsiklandozó a “tálalás”, hogy azonnal kanalaznám őlevességét. A kínálatból ezen kívül a céklagazpacho és a spenótpalacsinta almás-hagymás töltelékkel ragadta meg legjobban a figyelmemet. Én látni sem bírom a halat és a tenger gyümölcseit, de a műfaj rajongóinak mindenképpen ajánlanám a tintahalkarikákat csilis csicseriborsókrémmel és a korianderes lazactartárt. A szüreti töltött szőlőlevél erősen kipróbálós darab, ahogyan a padlizsán “klub-szendvics” is currys-kapros sárgaborsókrémmel. A minőség a szokásosan magas, a fotókon szabályosan életre kelnek az ételek, ha nem lenne tele a hűtő ennivalóval, azonnal nekiállnék akármelyik elkészítésének, most azonnal. A téma ezúttal a glutén-, laktóz-, és hozzáadottcukor-mentes ételek, és Zita ismét bebizonyította, hogy nem kell lemondania semmiről annak, aki ételallergiában szenved, mert csak kreativitás kérdése, hogy harsogó színű és üdeségű ételek kerüljenek az asztalunkra, akár a tél kellős közepén is. Egy időre megint le van a gond a “mit főzzek és süssek hétvégén” kérdéskörről, egyszerűen letettem a konyhaasztalra ezt a szakácskönyvet, és majd válogatok.