Kim John Payne: Magunkat neveljük

2021, június 1 – 07:50 |   Csabankóné Daró…

Kim John Payne: Magunkat neveljük – Hogyan hozzuk a legjobb formánkat, amikor gyerekünk a legrosszabb arcát mutatja?

Kép a könyv borítójáról

Minden nevelés önnevelés. A gyerekre nem az hat legerősebben, amit mondunk neki, hanem ahogy mondjuk, ahogy valójában érezzük, és főként: ahogy mi élünk. Ha tehát eredménytelenül igyekszünk változtatni problémás viselkedésén, elsőként saját reakcióinkat, átadott mintáinkat érdemes felülvizsgálnunk és módosítanunk.

Az Egyszerűbb gyermekkor és a Melegszívű fegyelmezés világhírű gyermekpszichológus szerzője ebben a könyvében szülői és pedagógusi önnevelésünkhöz nyújt értékes segítséget. Hogyan őrizhetjük meg lélekjelenlétünket a legnehezebb és legkiborítóbb nevelési helyzetekben is? Miként maradhatunk hűek elveinkhez és értékeinkhez akkor is, amikor a gyerek épp az érzékeny pontunkra tapint rá, és kezdünk kijönni a sodrunkból?

A szakember ehhez egy olyan érzelemközpontú stratégiát kínál, amely lehetséges válaszok széles tárházából enged választani, hogy így a legtökéletesebbet alkalmazhassuk, idomulva saját – dühös, nekikeseredett, hisztiző, félelmekkel, szorongással küzdő stb. – gyermekünkhöz. Első irányelve, hogy elkerülhessük a gyereknevelés nagy klasszikus tévútjait: az ún. helikopterszülőséget, a kapcsolat meggyengülését, azt, hogy a gyerek szemében erőszakossá, fenyegetővé váljunk, vagy hogy adott esetben rossz stratégiát válasszunk.

A bántalmazott gyerekek maguk is nagy valószínűséggel bántalmazó szülők lesznek. A verbálisan bántalmazottak a saját gyermekeiket is üvöltve nevelik. A megszégyenítettek maguk is megszégyenítik a gyermekeiket. Egy világszintű felmérés szerint elég lenne csupán egyetlen generációnyi biztonságosan kötődő gyermek és máris békésebb hely lenne a világ.
A szeretet a családokban kezdődik.