Kepes András: A boldog hülye és az okos depressziós

2021, február 8 – 09:46 |   Csabankóné Daró…

Kepes András: A boldog hülye és az okos depressziós

Kép a könyv borítójáról

A Bookline decemberi sikerlistája szerint az év utolsó hónapjában Kepes András gondolatai keltették a legnagyobb figyelmet. Kepes András nevét mindenki ismeri, széles látókörű, kedvelt író, újságíró, televíziós szakember, de dolgozott a Magyar Rádiónál is. Könyvei egy személyes, mégis objektív szemszögből mutatják be a világot, és mindig emberien, érzékenyen dolgozzák fel a témákat. Munkáját számos díjjal ismerték el. Alkotásai megindítóak, elgondolkodtatóak és mélyen szántóak. Mind szakmai, mind olvasói szemszögből olyan minőséget képviselnek, amit kevés hazai író mondhat el magáról. Kepes András új esszékötetében arra a kérdésre keresi a választ, hogy lehet-e boldog egy intelligens ember.

„Manapság az ember intelligens és depressziós, vagy boldog és hülye”- írta Popper Péter. „A bölcs pszichológus aranyköpése mögül ugyan kikandikál a keserű irónia, de úgy gondoltam talán mégis érdemes legalább egy gondolatkísérlet erejéig komolyan venni ezt az észrevételt, mert sok ember közérzetét tükrözi. Manapság különösen. Vajon miért gondolják az emberek, hogy a tudatlanság boldogság, miközben valamennyien szeretnénk boldogok és egyben okosak is lenni, és valami ilyesmit kívánunk a gyerekeinknek is. Úgy döntöttem. a tudomány segítségével, különböző kultúrák elképzeléseire és saját élettapasztalataimra támaszkodva végére járok, egyáltalán lehetséges-e ez? Erről a hiú kísérletről szól ez a könyv.”

,,Azt mondják, amikor az ember öregedni kezd, birokra kél benne a bölcsesség és a hiúság. Akiben az utóbbi győz, pozíciókra tör, bizonygatni kezdi, milyen eredményeket ért el az élete során, és többnyire elégedetlen, cinikus öregember lesz. A bölcsnek viszont lassanként összeáll a világ, megtanulja fölülről szemlélni a dolgokat, megértő és derűs lesz, s minden a helyére kerül.”

A boldog hülye és az okos depressziós lapjain megfogalmazott Kepesi gondolatok elgondolkodtatják, magukkal ragadják, meglepik, más perspektívából láttatják az olvasót, és szinte biztos, hogy a könyv végére érve mindannyian egy kicsit boldogabbak és egy kicsit kevésbé depressziósak leszünk.