A fák titkos nyelve

Stefano Mancuso-Alessandra Viola: A fák titkos nyelve

Tudományos tények és érdekességek a fák életéről.

Vajon a növények tényleg intelligensek? Teszi fel ezt az érdekes és elgondolkodtató kérdést a könyv hátsó borítóján olvasható ajánló.
A népszerű, szakmailag elismert szerzőpáros izgalmas és szokatlan utazásra hívja az olvasót: a növények lebilincselően izgalmas és évszázadokig ismeretlen világába tekinthetünk be. A kötet megcáfolja a sztereotípiákat, bebizonyítja, hogy a növények csodálatra méltóan intelligens élőlények: az embernél jóval, több érzékszervvel rendelkeznek, alszanak, egyéniségük van, kommunikálnak egymással és az állatokkal, stratégiákat alkalmaznak a túlélésük érdekében, társadalmi életet élnek. Képesek döntéseket hozni, tanulni, emlékezni, sőt még a gravitációval is számolnak!
És végül pedig ismét egy elgondolkodtató kijelentést olvashatunk. A növények nagyszerűen meglennének az ember nélkül. A növények az emberiség túlélése szempontjából nélkülözhetetlenek. Sokkal régebben élnek ezen a bolygón, mint mi, és feltehetően az sem veszélyeztetné létüket, ha az emberiség nem lenne jelen. Sőt megtudhatjuk azt is, hogy a növényvilág az emberiség tudományos és technológiai fejlődésének jövőjét is nagyban meghatározhatja. Sokkal többet jelentenek nekünk egyszerű vegetáló lényeknél.