Rutger Bregman/Emberiség:Mégis jobbak lennénk, mint hittük?

Rutger Bregman/Emberiség: Mégis jobbak lennénk, mint hittük?

Rutger Bregman holland történész-író nemzetközi bestsellere új szemszögből mutatja be az emberi történelem elmúlt 200 ezer évét.

Nagy gondolkodóink az ókortól napjainkig szinte mind arra tanítanak, hogy az ember természettől fogva rossz, és az önérdek vezérli.

De lehet, hogy mégsem igaz?

A könyv számos példát hoz arra, hogy valójában jobban hajlunk az együttműködésre, mint a versengésre. Fény derül például a híres stanfordi börtönkísérlet valódi történetére, vagy bemutatja az ellenségek között szövődő frontbarátságokat.

Ezek igazolják, hogy az ember eredendően jó, barátságos lény. Hogy ennek épp az ellenkezőjét hitették el velünk, súlyos következményekkel járt: ha a legrosszabbat feltételezzük, tényleg a legrosszabbat hozzuk ki egymásból a politikában és az élet más területein. Ha viszont hiszünk az emberi jóságban és önzetlenségben, azzal lehetőséget teremthetünk társadalmunk radikális átalakítására.

A könyv végén kapunk 10 szabályt vagy tanácsot is az élethez.

Az egyik például az, hogy kerüljük a napi híreket, mert tájékozottabbak ugyan nem leszünk, viszont a világképünk csak torzul.

Más tippjei is vannak: azt javasolja, ha egy másik embert illetően bizonytalanok vagyunk, akkor feltételezzük róla a legjobbat.

Nyomatékosan ajánlja továbbá, hogy kérdezzünk, mielőtt ítéletet alkotunk, és az empátia helyett inkább részvéttel közelítsünk embertársainkhoz, így ugyanis hatékonyabban tudunk segíteni nekik.