Magyar Copperfield – életregény

2020, június 3 – 09:47 |   Csabankóné Daró…

Bereményi Géza: Magyar Copperfield – életregény

Kép a könyv borítójáról

„Figyelj ide, Géza. Neked írónak kéne lenned. Én sok író életrajzát olvastam már, és a legtöbbjüknek olyasféle volt a gyerekkora, mint a tiedé.Most, hogy szabad lettél, próbálj írni bármiről, ami csak az eszedbe jut, összevissza.”

Bereményi Géza 1946-ban született Budapesten. Kossuth-, József Attila- és Balázs Béla-díjas magyar író, dalszöveg- és forgatókönyvíró, filmrendező. Eldorádó című filmje 1989-ben a legjobb európai film díját nyerte el. Forgatókönyveivel (Veri az ördög a feleségét, Megáll az idő) és Cseh Tamásnak írt dalszövegeivel a magyar kultúra egyik legfontosabb alkotója lett.
Régóta várt önéletrajzi regénye elsősorban gyermek- és ifjúkorával foglalkozik.
Ismerős lehet nekünk ez a világ csodálatos filmjéből, az Eldorádóból, és Cseh Tamásnak írt dalaiból is.

A második világháború után a Teleki téren felnövő gyereket nagyszülei és a Teleki téri piac nevelték. 1956-ban tízévesen éli át a forradalom fordulatait, hogy kamaszkori lázadása és ifjúkori indulása egybeessen a Kádár-rendszer megszilárdulásával. Önéletírásában sorra veszi és ragyogó portrékban örökíti meg élete meghatározó figuráit és találkozásait.

A vaskos, nyersen őszinte önéletrajzi regényből megismerhetjük nemcsak azt, hogy milyen is volt felnőni az 50-es, 60-as évek Budapestjén, de a művész egy egész élet legféltettebb titkait tárja olvasói elé.

Ez a visszaemlékezés a magyar történelem krónikája emberközelből, egy egészen személyes történelmi regény,  emellett egy érzékeny művész vallomása az életéről, amelyet jó szívvel ajánlok érdeklődő Olvasóinknak.