Dr. Csernus Imre: Egy életed van

2019, szeptember 16 – 10:57 |   Csabankóné Daró…

Dr. Csernus Imre: Egy életed van

Kép a könyv borítójáról

„Egy életed van. Az idő a legértékesebb kincsed, mert nem tudod, mennyi van még hátra. Bármikor történhet bármi”.
Mindig is szerettem volna egy füveskönyvet – mondta dr. Csernus Imre pszichiáter, és legújabb, Egy életed van című könyvével ezt a vágyát teljesítette is. A könyvben a vidéki élet szépségei mellett a halálhoz való hozzáállásunkról és félelmeink legyőzéséről is ír a tőle megszokott nyers őszinteséggel.

Sok-e a 26 ezer, vagy kevés? – teszi fel a kérdést új, izgalmasan személyes hangvételű könyvében. Nem forintban, hanem napban, mert átlagosan ennyi jut nekünk, magyaroknak ezen a földön. Nem sok, de nem is kevés. De vajon tudunk-e őszintén és bátran élni, hogy ebből a huszonhatezerből egyetlen napot sem pazaroljunk el? Megélünk-e minden egyes pillanatot, vagy észre sem vesszük, milyen évszak van körülöttünk? Megértjük-e a mindennapi rohanásban a behavazott táj, a tavaszi feltámadás, a beérő búzamezők, a hulló falevelek üzenetét?

Tudunk-e úgy élni, hogy minden egyes nap ünnep legyen számunkra? Vagy folyton csak a múlton és jövőn rágódunk, és emiatt a jelen kicsúszik a kezünk közül?

Mindenki a saját sorsának kovácsa – vallja Csernus doki, aki ezúttal szokatlan formában, az év tizenkét hónapja köré rendezett gondolatokban osztja meg nézeteit az életről, az emberhez méltó létről és a boldogságról. Bölcs ajánlatokat tesz nekünk könyvében. Kinyithatjuk a szemünket, és felismerhetjük, milyen az őszinte, kiteljesedett élet. Beszélhetünk az érzéseinkről, bátran bevállalhatjuk, ha hibáztunk, és elfogadhatjuk, hogy nem lehetünk tökéletesek. Tanulhatunk a hibáinkból, és mindig van lehetőségünk keresni a megoldást. És ami talán a legfontosabb: vállalhatjuk a felelősséget saját életünkért. A valódi felnőtt életünkért.

És hogy ki a célközönsége Csernus doktor új könyvének? „Mindenki, aki azt mondja, jól van, de a tükörben nem tud őszintén mosolyogni.”