Gerald Durrell: Léghajóval a világ körül – Léghajóval a dinoszauruszok földjén

Gerald Durrell: Léghajóval a világ körül – Léghajóval a dinoszauruszok földjén

Az ismert angol író-természetbúvár, Gerald Durrell két gyermekregénye kapott helyet jelen kötetben, melyek mindegyikében felbukkan maga szerző, igaz Gerry bácsiként.

A Léghajóval a világ körül kereken egy esztendő eseménysora, a 365 napos világ körüli utazás története elevenedik meg, a klasszikus művekből ismerős földrajzi (legfőképp afrikai, dél- és észak-amerikai, valamint északi-sarki, ausztráliai) helyszínekkel, a kontinensek botanikai és zoológiai jellegzetességeivel. A Dollybutt gyerekeket és nagybátyjukat szállító, elektromos angolnák fűtötte Belladonna léghajó útja az őserdők zöld lombrengetegei fölé, az Északi-sark apró piros rákoktól színes, jeges vizeihez, Ausztrália pampáira és az észak-amerikai tundrákhoz viszi a bűbájos ismeretterjesztő kalandregényben.

A Léghajóval a dinoszauruszok földjén főhőse megint csak Gerry bácsi, aki a gyerekeket ezúttal nemcsak térben, hanem időben is nagy távolságra kalauzolja. Emmából, Ivánból és Konrádból álló, igazán minimális létszámú expedíciója a rég letűnt dinoszauruszok nyomába ered. Feladatuk azonban a puszta megfigyelésnél jóval több: a dinók földjére utazott ugyanis a vandál vadász, Lord Irtó Artúr is, oldalán gátlástalan segédjével, a rovott múltú Betonkézzel, hogy megtizedeljék az állományt és trófeákat gyűjtsenek. A gyerekek elszánt szerzőnk vezetésével megvédik az őshüllőket, ráadásul még épségben haza is segítik a gonoszokat.