Sarah Winman: Csendélet

Sarah Winman: Csendélet

Nemcsak gyönyörűen megírt, nagyszerű történet, hanem kinézetre is szemet gyönyörködtető Sarah Winman új regénye, a Csendélet, melynek borítóját, de még a lapok éleit is növénymotívumok díszítik.

A történet 1944 augusztusában veszi kezdetét, a toszkán vidéken. Még tart a háború, a szövetségesek épp a Firenzébe való bevonulást tervezik, és hullanak a bombák a környékre. Ennek ellenére több külföldi is Toszkánában van, köztük Evelyn Skinner, a hatvanas éveiben járó művészettörténész, aki volt szeretőjével, Margarettel együtt járja a vidéket. A feladatuk: felkutatni és a pusztulástól megmenteni elrejtett műkincseket. Közben pedig Evelyn felidézi fialakori emlékeit: közös itt tartózkodását az ismert íróval, E. M. Forsterrel, na és azt, mikor Firenzében teljesen belehabarodott egy olasz szobalányba. De mi vár még rájuk Toszkánában? Miként találkoznak véletlenül a fiatal brit közlegénnyel, Ulysses Templerrel. Hogyan jönnek rá a borospincében átvészelt bombázás közben, hogy a köztük lévő negyven év korkülönbség ellenére rokonlelkek? Miként változtatja meg Ulysses életét ez a találkozás? Vajon látják még egymást? És visszatérnek még valamikor Toszkánába?

A szépség és a szerelem minden formáját ünneplő regény 1901-ig, Evelyn fiatalkoráig kanyarodik vissza, Ulysses későbbi sorsa kapcsán pedig egészen a hetvenes évek végéig ível.