Orvos-Tóth Noémi: Szabad akarat

Orvos-Tóth Noémi: Szabad akarat

“Mire felnövünk, sorsunk forgatókönyvéből már jelentős fejezetek megváltoztathatatlannak tűnnek. Sejtjeinkben hordozzuk felmenőink traumáinak nyomait; szüleink, nagyszüleink ránk örökítették a megdönthetetlennek tűnő életigazságokat; zsigereinkbe égtek a bizalom, a bizalmatlanság, a szeretet és a szeretetlenség tapasztalatai. Már számos saját krízist vagy mélyen ható egyéni traumát is megéltünk, és kialakultak a válaszaink, ismétlődő megoldó-kulcsaink is ezekre a helyzetekre.

Vajon a felmenőinktől kapott lelki sebek, kötődési zavarok, érzelmi és viselkedési mintázatok életünk végéig meghatározzák a sorsunk alakulását? Meddig tart a transzgenerációs örökség hatása, és hol kezdődik a szabad akarat? Mikor és hogyan léphetnek működésbe saját sorsformáló erőink?”

Orvos-Tóth Noémi klinikai szakpszichológus, pszichológia szakos tanár. Munkája fókuszában a felmenőinktől átvett minták és epigenetikai örökségek vizsgálata áll.
Első könyve: az Örökölt sors, nem várt sikert hozott számára.  A könyv életre kelt. A segítségével született belátások hatására számtalan családban formálódtak át a kapcsolatok.

Ebben a könyvében a hiedelmeinket vehetjük górcső alá. Hiszen világunk tele van hiedelmekkel. Mindazt a tudást, amire szüleink, nagyszüleink szert tettek, hiedelmek formájában adták át nekünk. Hiedelmeink, mint megkérdőjelezhetetlen igazságok, mélyen beíródva lapulnak elménkben, és észrevétlenül irányítják életünket.

Az örökölt sors felismerése után mi mást tehetnénk, mint elindulunk a változás útján, hogy eljussunk a szabad akarathoz. Ilyen értelemben a most megjelenő kötet folytatása, ha tetszik párkönyve az előzőnek. A szabad akarat azt a létezési módot jelenti, amikor már nem a múlt irányítja az életünket, nem a családi minták határozzák meg a döntéseinket.
A tét nem kicsi, mindannyiunk jövőjéről van szó.