Az emlékkönyv

2021, június 7 – 13:16 |   kfagi

Linda Fiscer: Az emlékkönyv

Kép a könyv borítójáról

A szerző rövid budapesti vakációja során egy régiségboltban vásárolt, akvarelleket, rajzokat és beírásokat tartalmazó bőrkötésű könyvecskéjéről kiderül, hogy egy régi emlékkönyv. A huszadik század fordulóján sok lány vezetett emlékkönyvet, amelybe tanácsokat és emlékezetes eseményeket jegyeztek fel.
Ebbe a kis könyvbe az ismerősök és barátok örökzöld versikéket és aforizmákat írtak a tulajdonosának, Amálkának, aki olyan helyekre látogatott el, amelyek csak kevés amerikai számára ismertek. A szerző, akit hajtott a kíváncsiság és az érdeklődés, több évig tartó utazássorozatba kezdett a régi Európa szívébe, és mélyen beleásta magát a művészetek, a történelem és a háborúk évszázadaiba. Az eredmény az Osztrák-Magyar Monarchia és az első világháború végén a trianoni békeszerződés által felosztott országok személyes felfedezése lett. A könyv lapjain korunkra is kiterjeszti a szeretet üzenetét, és segít, hogy Amálka története tovább élhessen.
Az írónő egybeszövi az emlékkönyv bejegyzéseit a saját, Magyarországról alkotott benyomásaival, miközben nyomon követi Amálka életét és a saját, elismerő szemszögéből láttatja Magyarországot. Linda Fischer végig szeretettel, tisztelettel és alázattal közelít Magyarországhoz. Kimondottan szép történet.