Az első 12 hónap titkai

2020, január 8 – 09:03 |   Csabankóné Daró…

Kenéz Kíra: Az első 12 hónap titkai

Kilenchónapnyi izgalommal teli várakozás és a születés csodájának beteljesedése után talán kicsit fáradtan, ám kimondhatatlan boldogsággal ízlelgeted ezt a merőben új érzést, az anyaság misztériumát.

Érdekes fintora az életnek, hogy éppen a szülővé válás tesz minket felnőtté. Éppen akkor tanulunk igazán felelősséget vállalni valakiért, mikor magunk is a gyermekkor világába csöppenhetünk vissza. Az egészben az a legcsodálatosabb, hogy lehetőségünk van boldogságra képes emberkét nevelni, miközben mi magunk is megtanulhatunk újra rácsodálkozni a körülöttünk lévő világra.

Egy kis ember életének első éve van a kezedben. Mindaz, amit most teszel, egy életre szól. A kisbabádnak most minden simogatás, minden csepp szeretet utat nyit a boldog és kiegyensúlyozott felnőttkor felé. Az első év a bizalomról szól, szülő és gyermeke felbonthatatlan szövetségéről, az önzetlen, elvárások nélküli, áldozatkész és cselekvő szeretetről. Az anya és gyermeke között kibontakozó bensőséges viszony kihatással van a gyermek testi és lelki fejlődésére, későbbi boldogulására, a közösségbe való beilleszkedésére. A kisbaba megszületik és biztonságot keres; a mi segítségünkkel tanul meg kapcsolatot teremteni a környezetével. Amíg nem tudja szavakkal elmondani, amit szeretne, tudnunk kell, mi mindenre képes egészen az első születésnapig, az első szavakig, az első lépésekig.

Minden szülőt érdekel, hogy kisbabája vajon hogyan érzékeli a külvilágot az adott hónapban. Vajon mennyit lát most? Mivel lehet a legkönnyebben lekötni a figyelmét? Hogyan kapcsolja össze a látást a hallással? Miért vesz folyton mindent a szájába? Miért ébred gyakrabban az utóbbi hetekben, vagy miért változik meg a viselkedése az idegenekkel szemben egyik hónapról a másikra? A könyv részletesen mutatja be a gyermek életének első évében lezajló eseményeket. Az egyes hónapok külön tárgyalják többek között a következő témákat: mozgásfejlődés, figyelem, látás- és hallásfejlődés, hangképzés és kommunikáció, a külvilág érzékelése, közös játék és intenzív együttlétek.

A könyv praktikus tanácsadó minden kisgyermekes szülőnek, anyukáknak és apukáknak egyaránt.
Egy kis ember élete van a kezedben. Ismerd meg, tudj meg róla minél többet!