Mik azok a kontrasztos könyvek? – Kerekerdei legkisebb olvasóink

Kerekerdőben ismét kicserélődtek tagjaink.  Szeptembertől bölcsibe, oviba indultak kis manócskáink, de folyamatosan köszönthetjük új babáinkat, mamáinkat is. Reméljük, hogy Ti is tapasztaljátok majd, hogy azok az apróságok, akik baba-mama klubunkból indulnak óvodába, bölcsődébe, sokkal könnyebben be tudnak illeszkedni, mint azok, akik otthonról, anya mellől indulnak, és nem jártak közösségbe.

Régebbi tagjaink már tudják, hogy a rendszeres mesélés, és majd később az iskolások önálló olvasása rengeteg pozitív hatással van a gyerekek értelmi-, érzelmi fejlődésére, tanulmányi képességeire, eredményeire, kapcsolataira.

Hogy új tagként Ti is lássátok, hogy mennyi mindent kapnak a picik a mindennapi mesélés során, kattintsatok a linkre:
Miért fontos, hogy helyet kapjon életetekben a mindennapos mesélés?

Ma kontrasztos mesekönyveink közül válogatott gyermekkönyvtárosunk számotokra. De mik is azok a kontrasztos könyvek?

Mai világunkban már egyre népszerűbbek a csecsemőknek szóló, általában fekete-fehér színű kontrasztos képeskönyvek. Ezekben különböző geometriai formák, minták, ritmusok, vizuális élmények találhatóak a babák látásfejlődéséhez. Azt biztosan tudjátok, hogy a babák látása nem olyan, mint a felnőtteké, csupán 20-30 cm távolságban látnak. Látásuk fokozatosan fejlődik. Észlelésük kezdetben homályos, de hamarosan képesek lesznek fókuszálni a környezetükben felbukkanó dolgokra. Figyelmüket leginkább a kontrasztos színek, legfőképpen a fekete-fehér vonzzák. E képeskönyvek célja, hogy a babák idegrendszerét stimulálják, megteremtve így a lehetőséget a megfelelő idegkapcsolatok (szinapszisok) kiépülésére. A lapokat már kéthetes kortól mutathatjuk babáinknak. Ezek a különleges könyvecskék igazi varázslatot jelentenek számukra. A vonalak ritmikus változása fejleszti a szemmozgásukat, a kontrasztos minták pedig a fókuszálás képességét és az éleslátásukat.

Ha többet szeretnél tudni a kontrasztos babakönyvekről, jó szívvel ajánlom a Mindset Pszichológia cikkét: Kontrasztos babakönyvek: Valóban fejleszt, vagy csak divat?

Továbbra is várunk szeretettel Benneteket Kerekerdőnkbe! Meséljetek sokat!

Heti cukiságaink: