Mesés életrajzi sorozat gyerekeknek

Mészöly Ágnes: A fiú, akit elvarázsolt a zene

Fantasztikus hiánypótló mesekönyvek jelentek meg a Naphegy kiadótól.

Egy a híres magyarok életét gyerekeknek, gyereknyelven bemutató életrajzi sorozat. Mesés formában ismertet meg az 5–8 évesekkel olyan neves embereket, akik kitartásuk és lenyűgöző életútjuk miatt értékes példaképek lehetnek számukra.

A most ajánlott könyv a sorozat harmadik kötete, amelyben Bartók Béla élete tárul fel Mészöly Ágnes elbeszélésében, Bertóthy Ágnes illusztrációival.

Bartók Béla nevét a gyerekek leginkább az ének-zene tankönyvek és órák valamint a zeneiskolai képzések kapcsán ismerik.

Bartók Bélát már egészen kicsi korában elvarázsolta a zene, különösen, hogy szülei is zeneszerető és zeneértő emberek voltak. A kisfiún hamar kiütközött tehetsége, mindig szorgalmasan gyakorolt és nagyon jól tanult, annak ellenére, hogy családja sokszor nehéz körülmények között élt. Elismert művészként nagyon sok helyen koncertezett szerte a világon, de sosem feledkezett meg szeretett hazájáról.

Mészöly Ágnes úgy próbálja közelebb hozni a 6–10 évesekhez a zeneszerzőt, hogy elmeséli, mitől olyan szuggesztív az a fekete tekintet, és mi az oka annak, hogy a bartóki zene gyakran egy darabjaira hullott világ disszonáns harmóniáját adja vissza.

A kisfiút, akit Bartók Bélának hívtak, elvarázsolta a zene.
Azt akarta, hogy mások is megismerjék azt az örömöt, amit a hangok harmóniája nyújt. Egy életre elkötelezte magát a muzsika mellett, írt zenét felnőtteknek és gyerekeknek, tanulni vágyóknak és hangszeren gyakorlóknak.

A kisfiú, akit népdallal altatott el az édesanyja, felnőve a vidéket járta és gyűjtötte, mentette, rendszerezte a magyar népdalkincset.”

(részlet a könnyborítón található ajánlóból)