Linda Akeson McGurk: Nincs olyan, hogy rossz idő

Linda Akeson McGurk: Nincs olyan, hogy rossz idő – Hogyan neveljünk egészséges, reziliens és magabiztos gyerekeket skandináv módra?

A digitális fordulat számtalan, nem várt hatást vont maga után: annak ellenére, hogy a távoli rokonainkkal, barátainkkal való kapcsolattartást jóval könnyebbé tette, a virtuális valóság, a filmek és játékok dömpingje az arra nagyon is fogékony kicsiket minden korábbinál nagyobb arányban köti le, elvonva őket a természettől és a friss levegőtől. A jelen könyv szerzője Svédországban nőtt fel, úgy játszott kinn az erdőben és a parkokban, mint az összes svéd gyerek függetlenül attól, milyen időjárás volt odakinn.

Amerikába költözve azonban be kellett látnia, hogy nem mindenki él úgy, olyan tudatosan, mint a skandinávok. Erre saját lányai kapcsán döbbent rá: amikor skandináv országokban már tudatosan kezdték fejleszteni az erdei óvodákat és iskolákat, Amerikában több városban is betiltották a szánkózást, mindent autóból intéztek az emberek, és a parkok üresen álltak a városok szélén. Ezután kezdett bele kutatómunkájába Linda McGurk, és miután feltárta e visszásságok okait, megpróbált tudatosan alakítani saját és gyerekei életén, azonban minden erőfeszítése ellenére, ez Amerikában ma már szinte lehetetlen, így családjával visszaköltöztek Svédországba.

Könyvében bemutatja, hogy milyen elvek szerint lehet skandináv módon kialakítani az oktatást, tudományos tanulmányokra hivatkozva bizonyítja, mennyire hasznos a természetközeli élet a mentális és szociális téren egyaránt. Az intézményi háttér felvázolása mellett a hétköznapok kapcsán is hasznos tanácsokat fogalmaz meg, melyeket hazánkban is nyugodtan alkalmazhatunk, hogy gyermekeink ne kezdjenek el keseregni fél centi hó lehullása után. Megtudhatjuk, hogyan öltöznek a svéd gyerekek, hogy valóban minden körülmények között kint lehessenek, és hogyan nevelnek a skandinávok természetszerető, egészséges, reziliens és magabiztos gyerekeket.