Gyerekekre hangolódunk – Szülők polca könyvajánlónk Kerekerdőben

Mai Kerekerdő Baba-Mama Klubunk találkozóján a Szülők polcáról válogattam számotokra könyveket.

Válogatás közben megpróbáltam felidézni, hogy mi mindent is gondoltam a kicsik fejlődéséről gyakorló édesanyaként. Akkoriban még sokkal kevesebb információhoz jutottunk hozzá ezzel a témával kapcsolatban. Emlékszem, főként a Dr. Benjamin Spock által kifejtett nevelési elveket olvastuk bibliaként. A Csecsemő- és gyermekgondozás című könyve minden idők egyik legnagyobb könyvsikere volt. A világon számos anyának nyújtott nagy segítséget a gyermeknevelésben.

Mindenki úgy tartja, hogy az anyai ösztön velünk születik. Abban a pillanatban, amikor a kezünkbe vesszük az újszülött gyermekünket, az anyai ösztönök varázsütésre bekapcsolnak. Anyaként az ember egyszerűen tudja, mit kell tennie, és ez így is marad az elkövetkező évek során.

Ennek a mítosznak köszönhetően „ösztönnek” tituláljuk mindazt a kollektív bölcsességet, amit a gyereknevelési tapasztalatainkból szűrünk le. Az anyai ösztön azonban csak arra irányul, hogy az anya mindenáron védelmezze és gondozza gyermekét. Az, hogy mi a védelmezés és gondoskodás legmegfelelőbb módja, arra bizony magunknak kell rájönnünk.

Ebben segítenek a Szülők polcán található szakkönyveink. A fejlődéslélektani szakirodalom lenyűgöző új eredményeinek segítségével sutba dobhatjuk sziklaszilárd hiedelmeinket, előfeltételezéseinket, amelyek hatással vannak arra, hogyan tekintünk a gyerekeinkre, hogyan értelmezzük a viselkedésüket, és arra is, hogy hogyan kommunikálunk velük. Jó szívvel ajánlom őket!

Jövő héten – könyvtári táborunk miatt – elmarad baba-mama klubunk találkozója. A klub 2022. július 6-án, szerdán 10-12 óráig a Gyerekerdő Játszóházban tartja kihelyezett összejövetelét. Kíváncsian várom az élménybeszámolókat.
Jó szórakozást kívánok kicsiknek, nagyoknak! 😊

További információkat a klub eseményeiről: Kerekerdő Baba-Mama Klub Kiskunhalas facebook csoportban találhattok