Szabó Szilvia: Pöttöm Park 1. – Látogatás a beszéd birodalmába – 2-4 éves gyermekek beszélgetős, beszéltetős könyve

Szabó Szilvia: Pöttöm Park 1. – Látogatás a beszéd birodalmába – 2-4 éves gyermekek beszélgetős, beszéltetős könyve

Következő Baba-Mama Klubunk előadása a beszédfejlődésről, beszédindításról, beszédfejlesztésről szól.  Hangolódásként ajánlom Szabó Szilvia logopédus könyvét.

A beszédfejlődésnek ismertek az életkori szakaszai. Ezen a linken újra elolvashatod és felidézheted amit az életkori sajátosságokról tudni kell: SzóKiMondóka: A beszédfejlődés életkori szakaszai

De miért is fontos, hogy gyermeked verbális kommunikációja életkori szintjének megfelelő fejlettségű legyen? Mert a nyelv egy komplex szabályok alapján működő rendszer, amely meghatározza a gondolkodási folyamatok fejlődését. Ahogy dr. Vekerdy Tamás hangoztatta: Minél gazdagabb a beszéd, annál gazdagabb a gondolkodás! A verbális képesség vezető szerepet játszik az iskolai tanulás sikerességében, de az élet minden területén, ahol szöveget kell megérteni, olvasni, jelenségeket szóban és írásban kifejezni. A nyelv elsajátítása segíti a vágyak, gondolatok, érzések kommunikálását, az információszerzést, kérések kifejezését, mások érzelmeinek és gondolatainak megértését és segíti a szociális interakciók fenntartását.

A mindennapi pörgés, a ránk zúduló napi több ezer vizuális és megannyi más inger még a felnőttek számára is megterhelő, a kisgyermekek anyanyelvi fejlődésére pedig egyértelműen negatív hatást gyakorol. Mindez abban a 2-4 éves kor közötti időszakban történik, amikor az érési folyamatok a legintenzívebbek, ezért a gyermekek életének ezen szakasza igen hangsúlyos! Ebben az időszakban elért eredményeknek vagy az elmulasztott lehetőségeknek később maradandó kihatása lehet a gyermek egész életére! A kisgyermekek játszva ismerik meg a világot, a játék a világ felfedezéséről, a tapasztalásról szól, így a játék egy igen intenzív tanulási folyamat is egyben. Ebben lesz segítségedre a Pöttöm Park!

A megfelelő mennyiségű és minőségű interakciónak fontos szerepe van a mentális és érzelmi képességek fejlődésében. A könyv nemcsak meghitt, vidám pillanatokat ad majd számotokra, hanem a képek, feladatok segítségével ébresztheted gyermeked beszédét, támogathatod beszédindulását, fejlődését.

Szeretettel ajánlom a könyvet kétéves kortól minden beszélő és még nem beszélő gyermeknek, szülőnek. Jó szórakozást, kellemes együttlétet és közös élményeket kívánok a Pöttöm Parkban!