Lackfi János: Kövér Lajos színre lép

2015, június 13 – 11:00 |   Ritterné

Kép a könyv borítójáról

Lackfi János: Kövér Lajos színre lép

Az öt gyermekes édesapa, Lackfi János gyerekeknek szóló verseskötetei után most egy meseregénnyel szólítja meg olvasóit.

Ért a gyerekek nyelvén ez nem vitás, mert a könyvet túlzásoktól sem mentes és ugyanakkor vicces történetei miatt nehéz letenni. Az író már nyolc éves kortól számít egyedi hangvételű történetével „kis fogyasztóira”.

„Kövér Lajos olyan kövér ember volt, hogy akkora karosszék kellett neki, mint egy hajó.

És olyan kövér, hogy akkora ágyban fért csak el, mint egy repülő.

És olyan kövér, hogy nem ehetett kisebb asztalról, mint egy ház.

Mert ha annál kisebb és gyengébb asztalról evett, hát elég volt rákönyökölnie, és reccs, az asztallábak elroppantak, mint a hurkapálcikák.

Az utcát, ahol lakott, róla nevezték el. Mégpedig azért, mert szinte az egész utcában nem élt senki más, csak ő, Kövér Lajos.

Egy barátja viselt rá gondot, akit Sovány Lacinak hívtak.

Lacira mindig számíthatott, lement a boltba tejért- kenyérért-párizsiért, és ráadta a pizsamát Kövér Lajosra, amikor már azt sem tudta felvenni. A sok mozgatástól, cipekedéstől Sovány Laciból idővel tagbaszakadt, izmos ember vált, akire felfigyelt Súly Elemér, a súlyemelőedző. Így aztán a barátok egy súlyemelő-világbajnokság kellős közepén találják magukat, majd kisvártatva felbukkan egy csomó nemzetközi hírű súlyemelő, egy csomó lepotyogott kőműves, egy csomó óriás méretű tarka zokni, egy könyékig olajos autószerelő, no meg egy fehér ló „

Ami pedig a vizuális élményeket illeti: Molnár Jacqueline színes, egész oldalas képei és a fel-felbukkanó fekete-fehér figurák barátságos mesehősökké varázsolják az összes szereplőt, még a mindig szomorú Seprő Jánost is.

Tizennégy fejezet humor és izgalom várja olvasóit!