SZABÓ T. ANNA, LACKFI JÁNOS: VERSLAVINA

2016, április 12 – 16:37 |   Csabankóné Daró…

SZABÓ T. ANNA, LACKFI JÁNOS: VERSLAVINA
– A NŐ MEG A FÉRFI, HA 40 (VAGY TÖBB VAGY KEVESEBB)

Ma már nem újdonság, hogy a nőci, ha negyven, e-mailben küld szakítós levelet, s a férfi, ha negyven, a Facebookon kesereg szerelmi bánatában. Aztán, ha kibékülnek, közös képet töltenek fel magukról, legyen mit lájkolni a barátoknak. 🙂 Hol van már a generációkat elválasztó digitális szakadék!
Az ötven-, sőt hatvanéves nők és férfiak, amikor elegük van a másik nemből vagy éppen ellágyulnak a partnerüktől, ugyanúgy a világhálón keresnek hangulatukhoz illő verset, mint a középiskolás diákok.

Szabó T. Anna 2016 januárjában osztotta meg Facebook-oldalán költőtársa, Lackfi János negyvenedik születésnapjára írott versét. A megszólított versben válaszolt, és innentől csak kapkodta a fejét az internet népe. 🙂 Az eldobott költői hólabda pár nap alatt elképesztő méretű lavinává nőtt, az eredeti párvershez gyakorló költők és versbarát amatőrök is hozzátették saját költeményeiket. A megosztásokkal együtt százezrek olvasták a Verslavina darabjait, ami minden bizonnyal rekord a magyar költészet történetében. Kiderült, hogy a negyvenéves nők és férfiak legfontosabb párkapcsolatai dilemmái ugyanúgy versek segítségével fejezhetőek ki leginkább, mint az ifjú szerelmesekéi.

A játékosan komoly versek közül most kiválasztottuk a legjobbakat, hogy az online üzenetek mellé valódi ajándékot is kaphasson a nőci vagy a férfi – ha már egyszer negyven, ami negyven – írja a kötet előszavában Nyáry Krisztián, a Kiadó vezetője.

A nő meg a férfi negyven verse nem csak azoknak igazi csemege – hol önfeledt nevetés, hol kegyetlen tükör -, akik a negyvenes éveikben járnak, de nekik mindenképp.
Tizenhat szerző, nők és férfiak, férfiakról és nőkről. Kellemes szórakozást!