Svéd gyermekirodalmi könyvajánló

2013, november 5 – 15:05 |   Tóthné Felföldi…

Goddag! Hangzik a svéd köszöntés.

Könyvtárunkba, felfedésre váró skandináv gyermekirodalom várja a kicsiket és a nagyokat.

A magyar gyerekek körében is rendkívül népszerű számos skandináv mese, például Harisnyás Pippi, Nils Holgersson vagy Pettson és Findusz kalandjai, a mi könyves polcainkon olvasóikra várnak. Te a verseket szereted? Tudunk ajánlani Neked svéd gyermekverseket is.

Sok olyan északi gyermek- és ifjúsági kötet is van azonban, amelyek régen kedveltek voltak, mára azonban a feledés homályába vesztek. Időtállóak, humorosak, olvasmányosak…

Érdekel a viking kor történelme? Számos ismeretterjesztő irodalom vár Rád!

 

Keressétek könyvtárunk gyermekrészlegén!

 

Íme, néhány kedvcsináló, ízelítő felfedezésükhöz.

Selma Lagerlöf: Nils Holgersson utazása a vadludakkal

Selma Lagerlöf, a későbbi Nobel-díjas írónő az 1900-as évek elején megbízást kapott egy iskolásoknak szóló földrajzkönyv megírására. Lelkesedéssel fogott a munkához, és bízott benne, hogy szebbet, jobbat adhat a gyerekeknek, mint az átlagos tankönyvírók, és megszeretteti velük szülőföldjüket. Így született meg a Nils Holgersson csodálatos utazása.

Nils Holgersson vásott, unatkozó kölyök. Törpeként feljut a magasba, és a vadludakkal bejárja egész Svédországot. Megtanul a tó jegén aludni, nélkülözni, közelről megismeri az állatokat és az emberek mindenféle fajtáját; ennek köszönheti, hogy talpig ember válik belőle.

Selma Lagerlöf könyve Nils féléves vándorlását, csodálatos, izgalmas kalandjait meséli el.

 

Sven Nordqvist: Pettson sorozata

A szerző maga rajzolja meséjét. Nagyon mozgalmas és életszerű az illusztráció. Történeteiben változatos, humoros és kidolgozott rajzokkal találkozunk. A rajzolt oldalak részletgazdagsága már maga egy mesei élmény, a svéd vidéki élet minden bájával fűszerezve. Bármely gyerekszoba falát díszíthetné.

Meséi magával ragadják kis olvasóit és történetei által Pettson és Findusz rajongókká válnak.

 

Astrid Lindgren

Ismert svéd gyermekkönyv- és forgatókönyvíró kötetei, köztük a Harisnyás Pippi-történetek klasszikus, kötelező, illetve ajánlott olvasmányok minden olvasni tudó gyermeknek.

Gyerekkönyveiből eddig 88 nyelven 45 millió példányt adtak el. A róla elnevezett emlékdíjat 2002 óta a gyermekirodalom Nobel-díjaként tartják számon.

 

Harisnyás Pippi mára fogalommá vált a gyerekirodalomban. Minden gyerek hatalmas lelkesedéssel olvassa a szeplős, copfos, hatalmas cipőt és felemás harisnyát hordó Pippi kalandjait. Ez persze nem is csoda: a világ legerősebb kislánya bármit megtehet, ami eszébe jut, és állandóan tele van ötletekkel. Egyedül él egy zegzugos, mesébe illő villában, a verandán lovat, a babaágyban élő kismajmot és az ágy alatt egy koffer aranypénzt tart.
Pippi mellett igazán nem lehet unatkozni vagy szomorkodni! Ha kedve tartja, száz palacsintát süt a barátainak, vagy felvásárolja a játékbolt teljes kínálatát a városi gyerekek örömére, de bármikor hajlandó fellépni a cirkuszban vagy móresre tanítani a betörőket. Azt hiszem, a szíve mélyén minden gyerek arra vágyik, hogy olyan lehessen, mint Harisnyás Pippi, vagy ha ez nem lehetséges, legalább legyen egy ugyanilyen barátja!

Harisnyás Pippi generációk kedvence lett, és bár a mai rohanó világban már egészen más hősöket választanak maguknak a gyerekek, azért reméljük, hogy kalandjai még hosszú-hosszú évtizedekig varázsolják el a kicsiket és a nagyokat egyaránt.

 

Juharfalvi Emil

Emil, aki egy dél-svédországi tanyán cseperedik fel, jól ismert figurája a gyermekirodalomnak. Ő az örök rosszcsont, az ebadta, aki ha moccan is, már rögtön valami galiba támad körülötte. Minden érdekli őt, és mindent ki akar próbálni. Kalandozásait és csínytevéseit nyomon követheted három köteten keresztül.

 

Astrid Lindgren magyarul megjelent könyvei:

 

Britta kiönti a szívét
Harisnyás Pippi
Harisnyás Pippi hajóra szál
Kalle nyomozni kezd
Harisnyás Pippi a Déltengeren
Kalle nem ijed meg az árnyékától
Kalle és Rasmus
Mio, édes fiam
Háztetey Károly és kisöcsi
Pirosházi történetek
Háztetey Károly újra repked
Juharfalvi Emil
Juharfalvi Emil újabb csínyei
Háztetey Károly még egyszer
Juharfalvi Emil még egyszer
Oroszlánszívű testvérek
Ronja, a rabló lánya
Öcsi és a repülő bácsika
Mellettünk lakik Harisnyás Pippi
Pippi a Komlókertben

 

Ha felkeltette érdeklődéseteket valamely szerző és annak könyve, akkor ajánljuk a honlapunkon található katalógusunkat, melyben rá tudtok keresni a könyvekre.

www.opac.vkhalas.hu

Hasznos és eredményes nézelődést!

Várunk mielőbb látogatóink között a könyvtárban!