Olvasás világnapja

2018, szeptember 7 – 12:35 |   Tóthné Felföldi…

Az UNESCO döntése értelmében 1965 óta szeptember 8-a az olvasás nemzetközi napja.

A cél, hogy felhívják az írás-olvasás készségének fontosságára az emberek figyelmét.
Az írni és olvasni tudás alapvető emberi jog, a tanulás alapköve.

Az olvasás egy nagyon sokoldalú eszköz a kezünkben. Nem csak tanuláshoz, önműveléshez, de a szabadidőnk hasznos és kellemes eltöltésében is társunk lehet az olvasás. A szórakozáson kívül számtalan megtérülése ismert: fejleszti a szókincset, a kreativitást, növeli a képzelőerőt, a memóriát és az érzelmi intelligencia fejlesztés egyik kiváló eszköze.

 

„A könyv a legnagyobb varázslat, minden csoda benne van, ami eddig volt s ami ezután lesz… mert aki olvas, az szabad lesz, megismerve mások gondolatait, szabadon választhat, kialakíthatja a saját gondolatait, összemérheti őket, veszthet és győzhet, okulhat és javíthat, ahogy méltó az emberhez. Ugye milyen egyszerű, csak meg kell tanulni az ábécét, és olvasni kell.” (Csukás István)

„Erővel olvasni. Néha nagyobb erővel olvasni, mint amilyen erővel az írás készült, melyet olvasol. Áhítattal, szenvedéllyel, figyelemmel és kérlelhetetlenül olvasni. Az író fecseghet; de te olvass szűkszavúan. Minden szót, egymás után, előre és hátra hallgatódzva a könyvben, látva a nyomokat, melyek a sűrűbe vezetnek, figyelni a titkos jeladásokra, melyeket a könyv írója talán elmulasztott észlelni, mikor előrehaladt műve rengetegében. Soha nem olvasni fitymálva, mellékesen, mint akit egy isteni lakomára hívtak, s csak a villa hegyével turkál az ételekben. Elegánsan olvasni, nagylelkűen. Úgy olvasni, mintha a siralomházban olvasnád az utolsó könyvet, melyet még beadott celládba a porkoláb. Életre-halálra olvasni, mert ez a legnagyobb, az emberi ajándék. Gondold meg, hogy csak az ember olvas.” (Márai Sándor)

„Naponta megújuló boldogság, hogy valaki beszél hozzám a könyv lapjairól, és ezt az élményt megismételhetem, sőt ez az élmény a korom és életkörülményeim változásával mindig más és mást közöl”. (Szabó Magda)

Könyvtárunk katalógusa megtekinthető: opac.vkhalas.hu oldalon