Vida Ágnes: Anyapszichológia

2020, július 28 – 14:45 |   Csabankóné Daró…

Vida Ágnes: Anyapszichológia- Az anyai lélek szivárványa a fogantatástól nagymamakorig

Ki vagyok én? Jó anya vagyok? Jól csinálom? – merül fel gyakran az anyákban. Néha ki is mondják a kérdést, máskor csak a szemekben kanyarog a kérdőjel.
Miért kérdezzük ezt? Miért fontos, hogy elég jók vagyunk-e? Miért leszünk bizonytalanok, ha más másként csinálja, másként tudja, másként érzi? Ha neki könnyebben megy?

Miért neurotikusak, túlaggódók a mai anyák? Miért érzik úgy, hogy folyamatosan bizonyítaniuk kell a különféle szerepeikben: anyaként, társként, szeretőként, munkaerőként? Miért nem tudnak felhőtlenek lenni? Miért csupa kérdőjel számukra az anyaság? Miért nem tudjuk az élet természetes részeként kezelni? Miért nem érezzük az anyai ösztönt? Ezeket a kérdéseket teszi fel és válaszolja meg az Anyapszichológia c. könyv.

Igyekszik megfogalmazni a kimondhatatlant: az anyák szerteáradó érzelmeit. A bűntudatot, az aggódást, a túlaggódást, a félelmet, a feloldódást, a szeretetet. Azt, ahogyan a kislányból nő, a nőből anya válik. Végigkísér az anya belső utazásán a fogantatástól kezdve a várandósságon át a szülésen keresztül egészen a gyermek felnőtté válásáig.

A mai világ nagy súlyt helyez az egyéni sikerekre, arra, hogy mit tudsz elérni egyedül. Arra, hogy gondolj saját magadra. Az anyaság megtanít másokért élni. Azonban mind a kettőre szükség van: néha magamra gondolni, néha másokra. Néha tenni valamit magamért, néha másokért. Néha pedig azért tenni valamit magamért, hogy aztán másokért tehessek. És a kettőt egyensúlyban tartani: ez a következő kihívás.

Ez a könyv abban segít, hogy jobban megismerd magad, mint anyát. Az anyai oldaladat annak minden nehézségével, kihívásával és szépségével együtt. Hogy végül megtaláld a saját utadat, azt, ahogyan a gyermekeid legjobb édesanyja tudsz lenni!