Jesper Juul: Férfinak és apának lenni

Jesper Juul: Férfinak és apának lenni

Hatalmas lehetőség apává válni! Semmihez sem hasonlítható élmény végigkísérni gyermekünk fejlődését, szembesülni saját magunkkal szülőként. Az édesapák napjainkban egyre inkább felismerik a bensőséges, valódi apa-gyermek kapcsolat jelentőségét, s azt, hogy ez mennyi örömmel jár. Megértették azt is, hogy nemcsak az édesanyák árnyékában, az ő irányításukat követve boldogulhatnak, hanem férfiként, saját magukat adva kell jelen lenni a családjukban.

Ezzel együtt változás figyelhető meg a hagyományos családmodellben, a férfiak apaként új utakat keresnek, nem akarják az előttük lévő generációk mintáját követni, ahol a társadalom az apát, mint családfenntartót definiálja, ugyanakkor mentesíti az érzelmi nevelés és felelősségvállalás alól.

Jesper Juul azoknak a leendő és gyakorló édesapáknak szeretne iránymutatást adni, akik nyitottak arra, hogy nagyobb mértékben, az anyákkal egyenrangú státuszban vegyenek részt gyermekük nevelésében, miközben megőrzik “férfias” családfői, férji és apai identitásukat is a családi kapcsolatrendszerben.

Könyvében sok egyéb mellett olyan témákat dolgoz fel, mint az apák terhességhez való viszonya az apa kapcsolata a saját édesapjával; a férfiak családban elfoglalt helye; az agresszió, a félelem és erőszak kezelése; a felelősségvállalás; az érzelmek kifejezése; vagy a gyermekkel kialakított viszony. A férfiaknak szóló (de hölgyolvasóknak is sok tanulságot tartogató) kiváló tanácsadó kötet minden érintettnek jó szívvel ajánlható.