ÓVODAÉRETTSÉG -Kerekerdő Baba-Mama Klubunk előadása

Kerekerdő Baba-Mama Klubunk mai aktuális témája az óvodaérettség volt, hiszen 2022. április 11-től megkezdődik városunkban is az óvodai beiratkozás, ideje felkészülnünk rá. A magyar törvényi szabályozás szerint az adott év augusztus 31-ig 3. életévet betöltő gyermekeknek az óvoda kötelező.

Honnan tudhatjuk, hogy gyermekünk megérett-e az óvodára? Milyen jelei vannak annak, hogy apróságunk óvodába kerülhet?

Vendégünk: Tallér Erzsébet, a Lomb utcai Katolikus Óvoda tagintézmény-vezetője volt, aki 35 év óvónői tapasztalatait foglalta össze az óvodaérettségről, kiemelve azokat a képességeket, készségeket, amelyek alapfeltételei annak, hogy gyermekünk óvodába kerülhessen. Elöljáróban kiemelte, hogy a gyermek nevelése elsősorban a család joga és kötelessége, az óvodai nevelés a családdal való szoros együttműködéssel valósul meg. 

Az óvodaérettség egyik legfontosabb kritériuma a szociális képességek megléte, hogy képes legyen kapcsolatot teremteni, játszani és alkalmazkodni másokhoz apróságunk. Nagyon fontos kritérium az érzelmi/pszichés érettség az elengedésre. A kicsi képes legyen elengedni az édesanyját egy időre. Fontos az ősbizalom,  érezze magát biztonságban az óvodában, és bízzon a szülőben, hogy a megbeszélt időben érte fog jönni majd. És igen, nekünk, az édesanyáknak is óvodaéretteknek kell lennünk. 😊 Képesnek kell lennünk arra, hogy mi is elengedjük a pici kincsünket. Fontos feltétel még a szobatisztaság, ágytisztaság. Bár a törvényi szabályozás nem tér ki erre a feltételre, elvárás az óvodában, hiszen nincsenek meg a feltételek az intézményekben a pelenkázáshoz. Mindig legyen a kicsi táskájában váltás ruha, hogy az esetleges balesetek orvosolhatók legyenek. Alapvető a beszédkészség bizonyos fokú megléte, hogy tudja kommunikálni szükségleteit. Az önálló evés, ivás, öltözködés készsége. Az óvónők, dadusok természetesen mindenben segítik majd a kicsiket, de a legfontosabb a gyermekek önállóságának fejlesztése az elkövetkező időszakban. Bízzunk kincseinkben! Biztassuk, dicsérjük őket!

Az óvodaválasztásnál fontos szempont az intézmény közelsége, az óvodai körzethatárok.  Az önkormányzati óvodáknak elsősorban a körzetükben élő gyermekeket kell felvenniük, de a legfontosabb szempont az, hogy milyen az óvónők, óvodai dolgozók személyisége, gyermekekhez való viszonya? Milyen gyakorlat szerint végzik a beszoktatást? Hány csoportos az óvoda? Mekkora a csoportlétszám? Milyen a csoportösszetétel? Milyen a csoport és az óvoda felszereltsége, milyen az udvara?  A nyílt napok tökéletes lehetőséget biztosítanak ezek megismerésére a városi és egyházi intézményekben is. Ne maradjatok le róla! A nyílt napok most vannak folyamatban, érdemes az óvodák honlapján tájékozódni!

A Lomb utcai Katolikus Óvoda bemutatását, beszoktatási gyakorlatát természetesen megismerhettük vendégünk által, akinek hálásan köszönjük, hogy elfogadta klubunk meghívását, és számunkra  sokrétű, igen praktikus tudást adott át. 

A szeptemberi óvodakezdés előtt, jó, ha együtt hangolódunk a kicsikkel azokra a változásokra, amelyek ránk várnak. Szeretettel ajánlom figyelmetekbe a felkészüléshez könyvajánlónkat is:  Vár a bölcsi, vár az ovi.

További információkat a klub eseményeiről: Kerekerdő Baba-Mama Klub Kiskunhalas facebook csoportban találhattok