A Könyv és a Szerzői Jogok Napja

2020, április 23 – 08:46 |   Ritterné

KönyvKatalán ötlet alapján, az UNESCO 1995-ben Párizsban úgy határozott, április 23. legyen a könyv és a szerzői jogok világnapja. A cél, hogy ezen a napon különösképpen hangsúlyozzák az olvasás és a szerzői jogok tiszteletben tartásának fontosságát. Az internet növő térnyerésével, különösen fontos ez a szerzői jogokkal kapcsolatban.
1616-ban ezen a napon halt meg William Shakespeare, és Miguel de Cervantes. A Spanyol kormány eredetileg Cervantes születésnapjára tervezte a könyv napját ünnepelni, de az őszi borongós október 7-e helyett, inkább a költő halálának napjára tették az ünnepet.

Ma már a világhálón is egyre többen olvasnak, ha nem is csak szépirodalmat, no és az e-könyvek száma is növekszik. Az olvasás még mindig a könyvekből elérhető műveltség, feltéve, ha az olvasó tud szűrni a rengetegben. A világháló pedig egyre többet tárol, és ezek a szövegek gyakran újrahasznosulnak, egy másik írás részévé válnak.

A könyvtárakban összegyűjtött könyvek különös szépséggel bírnak egy irodalomkedvelő számára. A könyvtárak eredete a régmúltba, a görög és római kultúra virágzása előtti időkre nyúlik vissza. A legkorábbit Ninive romjai közt találták meg: egy „cserépkönyvtárat”, az itt tárolt könyvek anyaga ugyanis égetett agyagtábla volt.