Keresés

Felkapott

Népszerű tartalmak

Belépés

Címlap | Archívum

Irigység, kibeszélés, rosszindulat

almasi.jpgAlmási Kitti: Irigység, kibeszélés, rosszindulat – Értsük meg, hogy ne gyengítsen!

 

Az emberek többsége szinte mindig nagyon szégyelli, és óriási hévvel hárítja el azt a feltevést, hogy irigységet éreznének. Arról már egyre gyakrabban panaszkodunk, hogy mennyire sok irigy és rosszindulatú ember vesz körül bennünket. Az irigység tehát valódi kín, mentális fájdalom, amelyet ezért érdemes éppoly tudatosan kezelni, mint minden más, testi vagy lelki szenvedést okozó jelenséget.

Dr. Almási Kitti klinikai szakpszichológus 2018-ban megjelent könyve ismeretterjesztő kategóriában az idei év Aranykönyv díj nyertese lett. A témáról szóló előadásait mindenhol vastapssal köszöni meg a közönség.

A népszerű pszichológus ezúttal azt a kérdést vizsgálja meg, hogy milyen okok állhatnak a kapcsolatainkat sűrűn átszövő negatív érzelmek hátterében, és hogyan kezelhetjük jól ezeket a jelenségeket.

Értsük meg, hogy ne gyengítsen! Az irigység ugyanis evolúciósan kódolt érzelmünk. Nem túl vonzó érzelem, de emberi természetünk része. Mivel arra vágyunk, hogy másokhoz képest fölérendelt, de minimum mellérendelt pozícióban láthassuk magunkat, amikor olyasvalakivel találkozunk, akiről úgy véljük, hogy valamilyen szempontból fölöttünk áll, azonnal keresgélni kezdjük a gyenge pontjait, hogy érdemeit lekicsinyítve lehúzhassuk őt. Erre pedig a kibeszélés és a gúny a legjobban bevált eszközök. Ne feledjük azonban: aki kibeszél másokat, valójában önmagáról beszél, és irigységünk azokra a hiányosságainkra mutat rá, amire mi magunk is vágyunk.

A szerző meggyőződése szerint: ha már megszabadulni nem lehet az irigységtől, akkor ki kell munkálnunk magunkban a kultúráját, hogy ne tombolhasson bennünk kontrollálatlan és romboló módon, sőt – amikor ez lehetséges- akár még segítsen is minket abban, hogy reálisabb önismerethez juthassunk, és sikeresebben boldoguljunk az életben. Ám míg egyes társadalmakban az a jellemzőbb, hogy az emberek az irigységüket motivációs erőként igyekeznek használni, máshol az irigység kártékony, romboló formája fordul elő gyakrabban. Sajnos, mi az utóbbiak közé tartozunk.

Almási Kitti esettanulmányok sokaságával, mi több még egy saját magáról szóló történettel is bizonyítja, hogy igenis érdemes szembenézni ezzel az érzéssel, ahhoz, hogy annak energiáit pozitív ügyekben mozgósíthassuk. Fejezeteken keresztül ismerteti velünk az irigység mibenlétét, lényegét, annak a folyamatnak az állomásait, amelynek során felismerhető és elfogadható ez az érzés, annak érdekében, hogy ki-ki átfordíthassa ezt a személyiséget gyengítő érzést pozitív tartományba, de ahhoz is segítséget ad, hogy miként ismerjük fel, és óvjuk meg magunkat mások pletykáitól, az irigység talaján kibontakozó rosszindulattól.

Az aranykönyv érthető, mindenki számára hasznos tanácsokkal szolgáló kötet, amelyet széles körben és jó szívvel ajánlok minden Olvasónknak.