Keresés

Felkapott

Népszerű tartalmak

Belépés

Címlap

Gerald Durrell

durrell_0.jpg

Gerald Durrell                                           

Az indiai Kalkutta közelében, Jamshedpurban született Gerald Malcolm Durrell néven, 1925-ben. Három testvére volt: Lawrence George (1912-1990), Leslie (1918-1983) és Margaret (1920-2007). Apja halála után a család hazatért Angliába, majd 1935-ben Korfu szigetére költözött. Négy évig éltek a szigeten, amely Gerry fő szellemi ihletője volt: itt kezdődött egy életen át tartó nagy szerelme a természet világa iránt. Iskolába nem járt, magántanárok oktatták, közülük főleg a természettudós Theodor Stefanides doktor hatott rá. Korfui éveire emlékezett a Családom és egyéb állatfajták című könyvében, sok humorral és öniróniával mutatva be családtagjait, a sziget lakóit és élővilágát.

Jelentős összeget örökölt 21. születésnapja alkalmából, amit állatok gyűjtésére költött el. Durrell állatgyűjtési és állattartási elképzelései forradalmian új nézeteket tükröztek. Csakis a legjobb minőségű, elérhető ellátást volt hajlandó állatainak biztosítani, soha nem csak a ritka állatfajokat kereste, amelyekért sok pénzt fizettek a gyűjtők, hanem mindegyiket egyformán kívánta védelmezni és bemutatni. A brit állatkertek ezért elhatárolódtak tevékenységétől, és hamarosan legtöbbjükben már nem kínáltak számára munkát

1951-ben feleségül vette Jacqueline Sonia Wolfendent, és Gerald nővérének, Margónak Bournemouth-i házába költöztek. Jacquie ezután Gerald állandó társává szegődött a további állatgyűjtő utakon, valamint aktívan segédkezett a jersey-i állatkert létrehozásában, majd üzemeltetésében.

Hogy anyagi helyzetét fellendítse, bátyja és Jacquie tanácsára Gerald humoros, életrajzi ihletésű könyveket kezdett írni, sikerrel. A minden könyve végén megtalálható felhívás csatlakozásra hív és adakozásra kér.  A Családom és egyéb állatfajták megjelenése, 1956-ban hatalmas sikert hozott neki.

1957-ben harmadszor, utoljára ismét Kamerunba utazott, és ezúttal már saját, leendő állatkertje számára gyűjtött állatokat. Visszatérése után ismét Margóhoz költözött, s annak kis, hátsó kertjében tartotta népes állatseregletét, amíg helyet keresett a számukra. Legnagyobb csalódására mind Bournemouth, mind Poole önkormányzata elutasította ajánlatát, hogy állatkertet hozzon létre városukban. 1958-ban azonban rátalált a Jersey Állatparkra, amely ideálisnak bizonyult álmai megvalósítására. Az állatkertet 1959 húsvétján nyitották meg.

Durrell és alapítványa a Durrell WildLife Conservation Trust, vagyis a Jersey Vadvédelmi Alapítvány a világ számos helyén segített a veszélyeztetett fajok megóvásában, szaporításában, az ott élő lakosság felvilágosításában, oktatásában.

Jersey-szigeti állatkertjét 1995-ben bekövetkezett haláláig vezette, hamvait is ott temették el.

 

 

Magyarul megjelent művei

- Családom és egyéb állatfajták

- Vadállatok bolondja

- A lehorgonyzott bárka – A Jersey Állatkert alapításáról 

- A Bárka születésnapja

- Életem értelme

- A részeg erdő

- Kalandorok az őserdőben

- Vadászat felvevőgéppel

- Rokonom, Rosy

- Madarak, vadak, rokonok

- A halak jelleme

- Istenek kertje

- Állatkert a poggyászomban

- Állatkert a kastély körül

- Az amatőr természetbúvár

- Durrell a Szovjetunióban

- A hahagáj

- Aranydenevérek, rózsaszín galambok

- A bafuti kopók

- A susogó táj, 1997

- Szamártolvajok, 1990

- A piknik és egyéb kalamajkák, 1997

- A véznaujjú maki meg én, 1994

- Fogjál nekem kolóbuszt!, 1999

- Férjhez adjuk a mamát, 1994

- Léghajóval a világ körül, 1990

- Léghajóval a dinoszauruszok földjén, 1990

- Vadak a vadonban, 1988

- Tóbiás, a teknőc, 1996

- Noé bárkáján, 1966

- Hogyan lőjünk amatőr természetbúvárt?, 1990

- Keeper, az állatkert őre, 1996

 

(A vastag betűvel szedett művek könyvtárunkban is megtalálhatók)