Címlap

Magyar Kultúra Napja-2021

kicsi ablak1.jpgJeles nap van ma. Emlékünnep.
Január 22.- A Magyar Kultúra Napja
E jeles napot, 1989 óta ünnepeljük január 22-én annak emlékére, hogy Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon tisztázta le Szatmárcsekén a Himnusz kéziratát.
A nevezetes nap alkalmat ad arra, hogy figyelmet szenteljünk évezredes hagyományainknak, gyökereinknek, számba vegyük és továbbadjuk mindazokat a tárgyi és szellemi értékeinket, amely bennünket meghatároz.
Az emléknapon országszerte számos kulturális és művészeti témájú megemlékezést tartanak, jelen helyzetben hangsúlyosan az online térben.

 

Tegyenek egy sétát a könyvtárhoz, ahol az intézmény ablakain egy megfejtésre váró kulturális kincskereső játékot találnak.
A Himnusz egy részlete a játék alapja. A megfejtésben egy kevésbé ismert köztéri szobor helyét (település neve) keressünk, amely egyedi az országban és a Himnuszhoz kapcsolódik.  A feladat csupán annyi, hogy az ablakokon elhelyezett vers részletekből a piros színnel kiemelt betűket összeolvasva könnyedén kitalálhatjuk a megfejtésre váró település nevét. Játékos "kincskeresést "kívánunk!

A magyar értelmező szótárban a kultúra szó alatt a következő meghatározás, szócikk olvasható: „az emberi társadalom által létrehozott anyagi és szellemi javak összessége”
A könyvtár őrzi a magyar kultúra szellemi értékeit a népmesékben, az irodalmi alkotásokban valamint a magyar kultúra tárgyi értékeit bemutató szakirodalmi anyagaiban. Számos igényes könyvünk van híres magyarokról, hungarikumokról amelyek a magyar elme dicséretét hirdetik tevékenységük által a nagyvilágban.