Kölcsönzési idő-kibővítés

Kedves Olvasóink!


A nagy érdeklődésre való tekintettel 2021. február 2-től kibővítjük a

Könyvtár-kapu kölcsönzési idejét.

Kedd: 9-12 és 13-16 óráig
Szerda: 9-12 és 13-17 óráig
Csütörtök: 9-12 és 13-16 óráig
Péntek: 9-12 és 13-16 óráig
Szombat: 9-13 óráig várjuk Önöket!

A könyvigénylés és a kölcsönzés szabályai változatlanok,

az épületbe egyelőre nem léphetnek be Olvasóink.

A feltételeket ide kattintva olvashatják.

143061556_2k.jpg

Könyvtárkapu-teszt

Kedves Olvasóink!

Mivel a járványügyi helyzetre való tekintettel könyvtárunk nem látogatható, addig is szeretnénk lehetőséget nyújtani Olvasóinknak abban, hogy a kikölcsönzött könyveket vissza tudják hozni és az előre igényelt könyveket ki tudják kölcsönözni.

Az olvasók a könyvtár épületébe nem léphetnek be!!!

A könyvek visszahozatala és átvétele az intézmény előtt történik érintésmentesen.

Ezt a próbaszolgáltatást a szabályok szigorú betartása mellett
2020. november 18-tól (szerda) tudják igénybe venni az alábbi időpontokban:

Sziasztok érzelmek-könyvajánló kicsiknek

sziasztok érzelmek könyv2.jpgVerónica Chamorro: Sziasztok, érzelmek!

Boldogság, csalódottság, szomorúság, félelem, féltékenység, düh...  ismerjük őket? Mindezek együtt most egy nagy mesei történetben.smiley

Az érzelmek felismerése és megfelelő kezelése nagyon fontos képesség, különösen gyerekkorban. Amikor azonban a szülők megpróbálják elmagyarázni az érzelmeket a gyerekeknek, hajlamosak a felnőttek szókincsét, érvrendszerét használni, így az üzenet nem ér célba.”(a kiadó ajánlója)

Segédlet könyvtári katalógusunk használatához

Tom Hanks szerint a világ

tom hanks2.jpgGavin Edwards: Tom Hanks szerint a világ

„A Tom Hanks szerint a világ írása közben az a reménység vezette tollamat, hogy oldalba bökhetem általa a világot, arra késztetve, hogy legalább egy kicsikét hankesebb hely legyen – S amennyiben e könyv elolvasása után kisebb-nagyobb mértékben követni kezdik Tom Hanks példáját, Önöknek is jár a köszönet”.

Én ezt olvasom - Fülöp Róbert Polgármester könyvajánlója

Fulop_robert.jpgBay Miklós - A nagybányai festészet és Thorma János

Ugyan még hivatalosan nem jelent meg, nem kapható sem a múzeumban, sem máshol, de remélem hamarosan sor kerülhet a hivatalos könyvbemutatóra is és elérhető lesz mindenki számára. A választásom pedig azért esett erre a kötetre, mert sokat beszélünk mostanában a Múzeumunkban található nagyszerű Thorma galériáról és Bay gyűjteményről.

Gary Susman: Mindörökké Jóbarátok

Gary Susman: Mindörökké Jóbarátok

mindorokke_jobaratok.jpg

Az egyetlen hivatalos epizódkalauz a rajongásig szeretett tévésorozathoz.

Amerikában tíz éven keresztül, 1994-től 2004-ig futott a Warner Brothers által gyártott, Jóbarátok (Friends) című tévésorozat, mely kétségkívül egy generáció meghatározó élményévé vált. A történet hat fiatal New York-i lakótárs - Monica (Courteney Cox), Rachel (Jennifer Aniston), Phoebe (Lisa Kudrow), Ross (David Schwimmer), Chandler (Matthew Perry) és Joey (Matt LeBlanc) - mindennapjait mutatta be, sok-sok vicces jelenettel, na meg szerelmek és szakítások sorával.

A könyvtárak az olvasókért a koronavírus-járvány idején

OSZK2.pngA könyvtárak az olvasókért a koronavírus-járvány idején – felmérés készült az Országos Széchényi Könyvtárban a magyar könyvtári szolgáltatásokról

Az Országos Széchényi Könyvtár által működtetett Könyvtári Intézet felmérésének főbb adatai itt olvashatóak!

Meg Cabot: A neveletlen hercegnő naplója

Meg Cabot: Neveletlen hercegnő naplója

A neveletlen hercegnő naplója.pngValóban minden kislány álma, hogy hercegnő legyen?

Mia Thermopolis az egyik percben még teljesen átlagos, tizennégy éves manhattani kamaszlány, a következőben pedig már Genovia trónörököse, akinek minden lépését egy állig felfegyverzett testőr követi, hercegnői illemtanleckéket kap igencsak nehéz természetű nagyanyjától, akit Grandmère-nek kell szólítania, és külsejének megváltoztatásán egy Paolo nevű stylist fáradozik.

Mia szórakoztató történetét, kalandjait megismerheted a Neveletlen hercegnő című sorozatból, megtalálható könyvtáruk katalógusában.

Gerald Malcolm Durrell

durrellkicsi.jpgGerald Malcolm Durrell

Gerald Malcolm Durrell az indiai Kalkutta közelében, Dzsamsedpurban született, 1925-ben. Családjával 1935-ben Korfu szigetére költözött. Négy évig éltek a szigeten, amely Gerry fő szellemi ihletője volt: itt kezdődött egy életen át tartó nagy szerelme a természet világa iránt. Iskolába nem járt, magántanárok oktatták, közülük főleg a természettudós Theodore Stephanides doktor hatott rá. Korfui éveire emlékezett regénytrilógiájában (Családom és egyéb állatfajták, Madarak, vadak, rokonok, Istenek kertje) és több novellájában is, sok humorral és öniróniával mutatva be családtagjait, a sziget lakóit és élővilágát.

Edith Eva Eger: Az ajándék

ajandek.jpgEdith Eva Eger: Az ajándék - 12 életmentő lecke

A döntés című sikerkönyv szerzőjének új, inspiráló és gyakorlati tanácsokat tartalmazó kalauza segít, hogy megszabaduljunk a romboló mintáinktól és bénító gondolatainktól, s ezáltal szabadon élvezhessük az életet.

Edith Eva Eger elsöprő erejű első könyve, A döntés azt mutatja be, hogy a szerző miként élte túl a koncentrációs tábort, miként dolgozta fel annak traumáját, és hogyan tudott lélekben is szabaddá válni. A világ legkülönbözőbb tájairól több ezer olvasó írt Edith Eva Egernek, hogy elmondják, mennyire hatott rájuk A döntés, miként segített feldolgozni múltjukat és fájdalmukat, s egyúttal arra kérték a szerzőt, írjon egy még gyakorlatiasabb kötetet.

Kepes András: A boldog hülye és az okos depressziós

kepes.jpgKepes András: A boldog hülye és az okos depressziós

A Bookline decemberi sikerlistája szerint az év utolsó hónapjában Kepes András gondolatai keltették a legnagyobb figyelmet. Kepes András nevét mindenki ismeri, széles látókörű, kedvelt író, újságíró, televíziós szakember, de dolgozott a Magyar Rádiónál is. Könyvei egy személyes, mégis objektív szemszögből mutatják be a világot, és mindig emberien, érzékenyen dolgozzák fel a témákat. Munkáját számos díjjal ismerték el. Alkotásai megindítóak, elgondolkodtatóak és mélyen szántóak. Mind szakmai, mind olvasói szemszögből olyan minőséget képviselnek, amit kevés hazai író mondhat el magáról. Kepes András új esszékötetében arra a kérdésre keresi a választ, hogy lehet-e boldog egy intelligens ember.

Benkő Laci:A legendás billentyűs és az Omega története

benko.jpgHavas Henrik: Benkő Laci: A legendás billentyűs és az Omega története

Azt gondolhatnánk, hogy Benkő Lászlót, az Omega legendás billentyűsét senkinek sem kell bemutatni, ám Havas Henrik számos elmélyült és kötetlen beszélgetésen alapuló új könyve a legelvakultabb rajongók számára is rengeteg meglepetést tartogat. A beszélgetések keretét Benkő László rosszindulatú daganattal folytatott elszánt küzdelme adja –

DIGITÁLIS JÓLÉT SZOFTVER ALAPCSOMAG

digitalis_jolet_logo.pngA Digitális Jólét Szoftver Alapcsomag egy ingyenesen letölthető és használható, magyar nyelvű operációsrendszer és felhasználói szoftverek együttese, mely az előfizetéssel használható szövegszerkesztőket, táblázatkezelőket, internetböngészőket, levelező- és egyéb irodai programokat hivatott helyettesíteni. A Digitális Jólét Szoftver Alapcsomag a széles körben elterjedt, államilag támogatott, a közhivatali ügyek elektronikus úton történő intézésére alkalmas és napjaink digitális igényeit kielégítő felhasználói szoftverek összeválogatott gyűjteménye.

Az Alapcsomag minden programja, a telepítést és a használatot segítő összes útmutató, segédlet és oktatóanyag magyar nyelvű.

Tartalma: