Előzetes tájékoztatás a könyvtár újranyitásáról

Kedves Olvasóink!
Örömmel tájékoztatjuk Önöket, hogy intézményünk a  Kormány 194/2021. (IV. 26) rendelete értelmében
2021. május 4-én a védettségi igazolvánnyal rendelkező olvasók és a felügyeletük alatt álló kiskorúak számára megnyitja belső tereit.
Kapu-könyvtár szolgáltatásunk ezzel egyidőben szintén működni fog  - védettségi igazolvánnyal nem rendelkező olvasóink számára. Ők a megszokottnak megfelelően az előre igényelt dokumentumokat az ajtóban tudják átvenni.

ÚJRA NYIT KÖNYVTÁRKAPU-SZOLGÁLTATÁSUNK

konyvtar1_0.jpg

2021. április 8-tól újra szeretettel várjuk Olvasóinkat
KÖNYVTÁRKAPU-SZOLGÁLTATÁSUNKKAL!

Kedves Olvasóink!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy a belügyminiszter 1/2021. (IV.6.) BM határozata értelmében
2021.  április 8-tól ismét elindítjuk Könyvtárkapu-szolgáltatásunkat.
Mivel a járványügyi helyzetre való tekintettel könyvtárunk még nem látogatható, ezzel a szolgáltatásunkkal szeretnénk lehetőséget nyújtani Olvasóinknak abban, hogy a kikölcsönzött könyveket vissza tudják hozni, és az előre igényelt könyveket ki tudják kölcsönözni.

adó 1%

HALASI KÖNYVTÁRPÁRTOLÓ ALAPÍTVÁNY

A kiskunhalasi Martonosi Pál Városi Könyvtár és szolgáltatásainak fejlesztésére hoztuk létre.
Célja:
· Kulturális és közösségi jellegű programok, rendezvények támogatása.
· A könyvtárhasználók igényeinek megfelelő dokumentumok beszerzése.
· A dokumentumok könyvtári használatra alkalmassá tételének biztosítása.

Kérjük, hogy ezután is támogassák alapítványunk munkáját adójuk 1%-ának felajánlásával, vagy egyéni támogatásukkal!

HALASI KÖNYVTÁRPÁRTOLÓ ALAPÍTVÁNY

19049106-1-03

-KÖSZÖNJÜK-

Lázár Ervin és Radnóti Miklós születésnapja

LázárRadnóti.jpgLázár Ervin 1936. május 5-én született Budapesten. Kossuth-díjas magyar író, elbeszélő, meseíró, a Digitális Irodalmi Akadémia alapító tagja. Számára meghatározó volt a gyermekkor alapélménye: inspirációi java részét – bevallottan – onnan meríti. Stílusa filmszerű, „láttató” (szövegei a rádiós, színpadi és filmes feldolgozások alapjául szinte kínálják magukat); dialógusai balladisztikusan tömörek. Nyelve egyéni, játékos, melyet sajátos humora, iróniája több jelentésréteggel gazdagít. Írásainak középpontjában mindenkoron a morális értékek problematikája állt.

A nácizmus történeti pszichológiája

 

agora-zsuzsanna-a-nacizmus-torteneti-pszichologiajahonl.jpg

Agora Zsuzsanna: A nácizmus történeti pszichológiája

Nagyon sok könyv született már a nemzetiszocialisták hatalomban eltöltött éveiről, a rendszerről és az ideológiáról, mégis keveset értettünk meg abból, hogy mi motiválta Hitlert és követőit céljaik fanatikus véghezvitelében. A szokásos történészi gyakorlattól eltérően jelen kötet nem a náci rendszer működését és a politikai motivációkat elemzi, hanem azokat a lélektani folyamatokat, amelyek a történeti kutatásban eddig kevésbé kaptak figyelmet.

Én ezt olvasom - Kuris István László alpolgármester könyvajánlója

kuris_0.jpgA közelmúltban Gary Chapman: Az 5 szeretetnyelv című sorozatának Istenre hangolva című könyvét forgattam.

Egy beszélgetés során kapott ajánlást követően vehettem a kezembe az amerikai családterapeuta könyvét. A beszélgetés alapja pedig az volt, hogy miért fontos egyértelműen és részletesen kifejezni magunkat, továbbadni kívánt üzeneteinket és nem csak félmondatokkal letudni azt, amit szeretnénk közölni.

Anyák Napja - 2021

Vár a bölcsi! Vár az ovi!

ovis1_0.jpgVár a bölcsi! Vár az ovi! – Gyerekkönyvajánló bölcsi- és ovikezdéshez

Megkezdődtek a beiratkozások városunkban is a bölcsődékbe, óvodákba. A bölcsibe vagy oviba indulás minden család életében izgalmas, kihívásokkal teli időszak, hiszen az egész család élete megváltozik, ha addig a nap 24 órájában mellettünk lévő apróságunkat másokra bízzuk. Sok esetben nekünk, a szülőknek még nagyobb kihívás ez az időszak, mint a kicsiknek, hiszen tele lehetünk félelmekkel, aggodalmakkal, lelkiismeretfurdalással.

Április 23. A könyv napja

IMG_0681.JPG1995-ben az UNESCO A KÖNYV NAPJÁvá nyilvánította április 23-át katalán javaslatra. Április 23-án halt meg William Shakespeare és Miguel de Cervantes. Ez a nap A SZERZŐI JOGOK NAPJA is.

Segédlet könyvtári katalógusunk használatához

Én ezt olvasom - Fülöp Róbert polgármester könyvajánlója

Fulop_robert.jpgBay Miklós - A nagybányai festészet és Thorma János

Ugyan még hivatalosan nem jelent meg, nem kapható sem a múzeumban, sem máshol, de remélem hamarosan sor kerülhet a hivatalos könyvbemutatóra is és elérhető lesz mindenki számára. A választásom pedig azért esett erre a kötetre, mert sokat beszélünk mostanában a Múzeumunkban található nagyszerű Thorma galériáról és Bay gyűjteményről.

A könyvtárak az olvasókért a koronavírus-járvány idején

OSZK2.pngA könyvtárak az olvasókért a koronavírus-járvány idején – felmérés készült az Országos Széchényi Könyvtárban a magyar könyvtári szolgáltatásokról

Az Országos Széchényi Könyvtár által működtetett Könyvtári Intézet felmérésének főbb adatai itt olvashatóak!

Online beiratkozás

Kedves volt és leendő Olvasóink!

A jelenlegi helyzetben sokan szembesültek azzal, hogy könyvtári tagságuk lejárt, vagy szeretnének könyveket kölcsönözni a hosszú téli estékre, még nem jártak nálunk, de szeretnének könyvtárunk tagja lenni. 

Mivel könyvtárunk nem látogatható és csak bizonyos feltételekkel lehet kölcsönözni, szeretnénk lehetővé tenni az Önök számára a beiratkozást ONLINE formában.

Halaspress adatbázis

Kedves Olvasóink!
Szeretnénk figyelmükbe ajánlani helytörténeti adatbázisunkat, melyben városunk közelebbi és távoli múltjából olvashatnak cikkeket, teljes folyóiratokat digitalizált, kereshető formában. Kérjük, lapozgassák, olvasgassák, keressenek benne régi és újabb emlékeket,
történeteket, cikkeket, esetleg használják fel szakdolgozathoz az itt található anyagot. Az anyagok feldolgozása folyamatos, igyekszünk minél több cikket, évfolyamot feldolgozni, feltölteni, hogy olvasóink szélesebb körben tudják használni ezeket az eddig korlátozottan hozzáférhető anyagokat.

http://halaspress.hu/helytortenet

IMG_20201010_093438k_1.jpg