Képzelet, belső film, meseolvasás – Kerekerdei híreink

Hogyan hozzuk létre saját mozinkat?

Miközben meghitten olvassátok manócskáddal a leporellókat, meséket, ismeretterjesztő könyveket, gondoltál-e már arra, hogy ezzel egyidőben a kicsi belső képalkotását, teremtő képzeletét, belső moziját is fejleszted?

A gyermek a feszültségeinek és a külső világ hatásainak feldolgozását belső képek segítségével végzi. A feldolgozó-képesség gyermekkorban alakul ki, a gyermek a belső képeknek a segítségével dolgozza fel feszültségeit és vágyait. A belső képkészítés úgy történik, hogy a gyermek a látott, hallott és érzékelt dolgokat rögzíti, majd pozitív vagy negatív érzelmi színezettel látja el. Ezeket a képeket elő tudja hívni akkor, amikor szüksége van rá. A belső képeket az érzelmek irányítják, összekötik a gondolatokat az érzelemmel. A belső képek az első életév körüli időszakban jelennek meg.

A képzelet nemcsak a mesében, hanem a rajzolásban, az építő, mozgásos és szimbolikus játékokban is nagyon fontos. A képzelet működéséhez a gyermeknek számos emlékképre, tapasztalatra és átélt élményre van szüksége, ahhoz, hogy ezek segítségével új képek jöjjenek létre. A képzeletet nem az értelem, hanem az érzelem irányítja.

Az olvasás kulcsa a képzelet. Aki olvas, az folyamatosan egy belső képet alkot magában, és a szövegnek, a folyamatosan megjelenő új szavaknak megfelelően építi fel a saját belső moziját, így érti meg a szöveg lényegét. A könyvekben önmagunkról olvasunk, hiszen saját belső képeink, emlékeink, tapasztalataink mentén értelmezzük a szöveget. Éppen ezért, nemcsak a világot látjuk annyiféleképpen, ahányan vagyunk, ugyanannak a szövegnek is annyi olvasata, változata, belső filmje van, ahány olvasója. 😊 Később is a belső képeink révén dolgozzuk fel élményeinket.

A képzelet, a belső képalkotás gyengesége azt eredményezi, hogy az olvasó nehezen, vagy egyáltalán nem érti meg az írott szöveg tartalmát, és nem képes azt feldolgozni. Amikor azért olvasunk, hogy tanuljunk, akkor az olvasási gyengeség már tanulási problémákat jelent, melyeknek gyermeked egész életére hatása lehet. ☹

A képzeletet, belső képalkotást fejleszteni kell. A képzelet fejlesztésére az egyik legjobb eszköz a meseolvasás. Amikor mesét olvasol a gyermekednek, ugyanúgy beindul a belső képalkotás, mint később az olvasás során, de ekkor még Te segítesz a gyermekednek a hangsúlyozással, a változó ritmussal, hangszínnel, az egyes személyek megszemélyesítésével.

A mesehallgatás olyan belső igény, amelyet nem lehet külső képekkel helyettesíteni!
Mesélj mindennap! Töltsetek együtt tartalmas időt!
Téged is vár a könyvtár és a Kerekerdő Baba-Mama Klub!

Heti cukiságaink: