Nemzetközi gyermekkönyvnap

Nemzetközi gyermekkönyvnap

 Világszerte 1967 óta Hans Christian Andersen dán meseíró születésnapján ünnepeljük ezt a világnapot. A Gyermekkönyvek Nemzetközi Tanácsa (IBBY) által szervezett ünnep célja, hogy a gyermekek figyelmét felhívják az olvasás és a könyvek fontosságára. Ennek a napnak az üzenete különösen fontos a mai digitalizált világunkban. Az olvasás része a mindennapjainknak. Fontos, hogy mielőbb tapasztalják meg a gyerekek az olvasás szépségét. Legyen társuk egy jó könyv. Fedezzék fel, hogy mit tud nyújtani egy könyv társasága. Hiszen a könyvek nemcsak szórakoztatnak, de tanítanak is. Tapasztaljuk, hogy a XXI. századi gyerekek olvasási és információszerzési igényei megváltoztak az előző generációkhoz képest. Mi könyvtárosok is szeretnénk partnerek lenni abban, hogy a könyves csodavilágot közelebb tudjuk hozni a mai generációhoz, a gazdag gyermekirodalmi termés kínálatával pedig felkelteni az olvasási kedvet.

„Otthon nálunk mindenki olvasott. Anyám is, apám is, nagyszüleim is. Ahogy elnéztem az arcukat, amint a könyv fölé hajolva hol elmosolyodnak, hol elkomorodnak, hol meg feszült izgalommal lapoznak egyet, azon gondolkoztam: hol járnak? Meg se hallják, ha szólok hozzájuk, s ha végre rám figyelnek, mintha visszajöttek volna valahonnan. Miért nem visznek engem is magukkal?
Mi van a könyvekben, mi az a titok, amit nem osztanak meg velem?
Aztán megtanultam olvasni. És megtudtam, mi a könyvek titka. Az, hogy minden bennük van. Nemcsak a tündérek, a manók, királykisasszonyok, a gonosz boszorkányok, hanem én is meg te is, örömeinkkel, gondjainkkal, vágyainkkal, bánatunkkal, benne van a jó meg a rossz, az igaz és a hamis, a természet, a világmindenség; ez mind, mind elfér a könyvekben.
Nyisd ki a könyvet! Megosztja veled minden titkát.”

Janikovszky Éva