Jakobovits Kitti: Irodalomterápia – Könyvespolcod pszichológusszemmel

 

Történetekben élünk. Cselekedeteink és élményeink jelentéstartalmát történeteken keresztül kommunikáljuk, tehát az életünk során narratívát alkotunk, és ez határozza meg azt, hogy kik vagyunk. De életünkben nemcsak a saját magunk által létrehozott történetek kaphatnak fontos szerepet, hanem azok is, amelyeket másoktól hallunk vagy olvasunk.

 

Már a primitív kultúrákban is megjelent, sőt sokszor központi szerepet kapott a szavak és a történetek mágikus, gyógyító ereje. Már akkor felismerték, hogy a különböző szövegek és művészeti alkotások különböző módon hathatnak ránk, a hangulatunkra, a közérzetünkre, és akár még mentális zavarok esetén is érvényes kezelési módnak tekinthetők. Az ősi felismerések és gyökerek ellenére a nyugati világban csak jóval később, a 18. században kezdődött meg az irodalom gyógyításban való szisztematikus használata.

Ha olvasunk – vagy ha írunk –, összekapcsolódunk a saját belső világunkkal is. Legyen szó a kedvenc regényünkről, az épp aktuális olvasmányunkról, a saját naplónkról, az első vagy a sokadik verseskötetünkről – a háttérben számos lelki program fut. Az irodalompszichológia és az irodalomterápia ezt a kapcsolódást kutatja és használja annak érdekében, hogy a szövegek és történetek által közelebb jussunk saját tapasztalataink, gondolataink, érzelmeink megértéséhez.

Az irodalomterápia nem más, mint irodalmi szövegeken keresztüli beszélgetés, egy interaktív, kísérő folyamat, melyben közvetítő vagy projektív felületként van jelen a mű, így segítve hozzá a felnőtteket és gyerekeket is a mentális egészségvédelemhez, az önismeret fejlődéséhez.

De hogyan segítheti egymást szépirodalom és pszichológia? Miért szeretünk egyáltalán olvasni? Hogyan válhat olvasmányunk jó kísérőnkké egy nehéz helyzetben vagy életszakaszban? Mit árulhatnak el rólunk a meghatározó olvasmányélményeink? Mindez pedig hogyan és miért kap helyet egy rendelőben?

Jakobovits Kitti pszichológus, irodalomterapeuta imponáló szakmaisággal, mégis érthető és élvezetes formában megírt első művében többek között ezekre is keresi a választ – miközben betekintést enged a szövegek alkalmazásának és működésének izgalmas világába. A könyv még feldolgozás alatt áll.