Matthew McConaughey: Zöldlámpa

2021, január 13 – 14:47 |   kfagi

 

Matthew McConaughey: Zöldlámpa – Brutális finomságok, szépségek, elhasalások. Szerelmes levél az élethez

Matthew McConaughey

Memoár? Szerelmes levél az élethez? Mindegyik!
Matthew McConaughey brutálisan őszinte könyve egyszerre gyógyír a léleknek és betekintés egy fantasztikus színész legbensőbb gondolataiba.
„Éld úgy az életed, hogy várd azt a pillanatot, amikor visszatekintesz majd minderre.”

A kötet elsősorban – bármi meglepő – magáról Matthew McConaughey-ről szól, azonban az  életrajzi könyv nem kifejezetten a filmes karrierjéről szól, illetve a róla szóló pletykákról, híresztelésekről, hanem sokkal inkább az emberről. A Zöldlámpa gyermekkorától veszi sorba McConaughey életét és útkeresését, azt, hogy milyen zöldlámpákat kapott az élettől.
A könyvben szó esik a munkáiról, de nem kap akkora jelentőséget, mint az érzelmei és a belső világa. Pedig szívesen olvastam volna az Oscar-díj utáni érzésekről is, de ezek elmaradnak. Bátor, hogy ennyire betekintést enged a fejébe, bár szerintem ő sosem takargatta kicsoda, micsoda.
Ez a könyv egyfajta fejlődésregény is lehetne. Egy igen szerencsés külsővel megáldott srác beleszületik egy agresszív, bántalmazó, proli munkáscsaládba. Először a külsejét használja a kitöréshez de ahogy idősödik rájön, hogy vannak más értékei is, ami többet is ér, mint a külsőség.
„Reményeim szerint ez egy jó ízű orvosság, két aszpirin a betegszoba helyett, űrhajó a Marsra, amihez nem kell pilótaengedély, templomi élmény, amihez nem kell újjászületni, könnyes nevetés.
Egy szerelmeslevél. Az élethez.
Ez a könyv a zöldlámpákról szól, és arról, hogy a sárga és a piros is előbb-utóbb zöld lesz.
Sok szerencsét.”