Louis Sachar

2014, szeptember 23 – 14:11 |   Tumbász Mónika

Louis Sachar

Louis Sachar 1954. március 20-án született a New York államban. 1976-ban került a Californiai egyetemre, ahol közgazdaságtanból szerzett diplomát. Egyik ottani tanára ihletésére kezdett el gyermekkönyvek írásával foglalkozni. 1980-ban szerzett jogi doktorátust, és egy ideig részmunkaidős jogászként is dolgozott, azonban egyre inkább az írásra kezdett el koncentrálni.

1985-ben nősült meg, felesége Carla egy elemi iskola pedagógiai tanácsadója, így nem kérdés, honnan merített ötletet könyveihez.

Első világhírű regénye, Holes, azaz szó szerinti fordításban a Gödör címet kapta, Magyarországon Stanley, a szerencse fia címmel találhatjuk meg a polcokon. Érdekesség, hogy ez a könyv akkoriban jelent meg, amikor a Harry Potter könyvek is, mindenki Harry Potter lázban égett, gondolhatnánk, hogy Sachar története senkit nem érdekelt, de ez nem így van, ugyanis Amerikában 8 irodalmi díjjal jutalmazták művét. Több, mint 8 millió eladott példánnyal büszkélkedhet világszerte.

Stanley már megint rosszkor, rossz helyen tartózkodik. Hazafelé tart, amikor fejbe találja egy tornacipő, amit haza akar vinni. Erre megvádolják, hogy ellopta, és hamarosan a Zöldtó-táborban találja magát. Ha valaki ezt megjósolja, talán meg sem lepődik, egy különös átok ugyanis eddig minden felmenőjét utolérte, így most őt is. De vajon sikerül-e megtörnie az átkot, és elhagyhatja-e valaha a tábort? Erről szól a történet, amely nem csak Stanleyről, hanem száz évvel korábban élt hősökről és titkairól is mesél.

A könyvből film is készült Andrew Davis rendezésében, a főbb szerepekben Sigourney Weaver és Jon Voight.

Louis Sachar könyvtárunkban megtalálható könyvei:
•    Stanley, a szerencse fia
•    Laura titkos társasága
•    Bradley az osztály réme
•    Carla nem adja fel